Curtea de Conturi din Moldova face precizări legate de atacul cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi Moldova

Curtea de Conturi precizează că, în urma atacului cibernetic, a fost afectată doar pagina web, nu şi serverele, sistemele informaţionale, poşta electronică, sistemul de comunicare internă al instituţiei etc. Precizările vin în contextul în care „în spaţiul public au apărut interpretări eronate şi comentarii care nu doar denaturează situaţia, ci şi proliferează minciuna şi dezinformarea publicului larg”, transmite IPN.

Potrivit CCRM, pagina oficială web este cu caracter informativ, de comunicare cu publicul larg, care conţine informaţie generală despre instituţie şi activitatea acesteia, comunicatele de presă şi anunţurile publice şi altă informaţie de interes public. Prin intermediu paginii este organizată transmisiunea live a şedinţelor CCRM de examinare a rapoartelor de audit.

„Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituţii. Documentele Curţii de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit şi hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituţiei. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaţionale interne ale CCRM. De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entităţile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele şi hotărârile Curţii de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, precum şi entităţilor verificate”, precizează un comunicat de presă al instituţiei.

Imediat după atacul cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate. De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuţii cu Procuratura Generală, fiind organizată prima şedinţă cu participarea reprezentanţilor Curţii şi organelor de securitate şi de drept, care vor investiga cazul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite