Cum se explică numărul mare de vizite pe care le întreprinde Igor Dodon în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că frecvenţa cu care preşedintele Igor Dodon se deplasează în Rusia este un fenomen inedit pentru politicul moldovenesc. Potrivit expertului, şeful statului deja a stabilit un record după numarul de întrevederi realizate tet-a-tet cu Vladimir Putin pe parcursul unui singur an de mandat, depăşindu-l pe ex-preşedintele Vladimir Voronin.

Dionis Cenuşă susţine că Igor Dodon, pe lângă socializarea cu puterea centrală de la Moscova, este ajutat să-şi extindă contactele cu autorităţile sub-federale.

„E vorba atât despre o dorinţă, cât şi despre o necesitate a preşedintelui Dodon. Ambele au conotaţie politică şi electorală. Dorinţa se explică prin interesul vizibil de a se interconecta cât mai strâns şi la niverse niveluri cu elitele ruseşti din domeniul politic, economic, cultural şi religios. Cel mai degrabă, asemenea interacţiune excesivă cu reprezentanţii statului rus este determinată de absenţa unor alternative pe alte directii geografice”, a declarat Cenuşă într-o postare pe Facebook. 

În opinia sa, vorbim despre o necesitate obiectivă a lui Dodon de a vizita des Rusia „pentru a umple cu conţinut preşedintia sa care este extrem de limitată pe plan intern, din cauza „interimatului” pe care il poate invoca guvernarea PDM”. 

„La fel, este o necesitate pentru camufla slăbiciunile reale pe care le are funcţia de preşedinte, mai ales când acesta mai este suspectat de alianţe conjuncturale cu guvernarea. Evident, concentrarea pe relaţia cu Rusia generează un monopol în transferul de imagine către PSRM, de care formatiunea preşedintelui are nevoie în viitorul scrutin”, a spus expertul.

El afirmă că, desi Dodon tratează apropierea de Rusia ca pe un beneficiu fără vicii, acest lucru poate deveni un blestem. 

„Or, el creeaza în cunoştinţa de cauză o dependenţă disproporţionată faţă de Kremlin şi „rente” invizibile pe care acesta va trebui să le plătească dacă Socialiştii preiau guvernarea după alegerile din februarie 2019. Aceste „rente” se por ascunde în viitoare facilităţi pentru Gazprom, sub forma de contract reînnoit de achizitionare a gazelor pe condiţii favorabile Rusiei, sau în reglementarea conflictului transnistrean prin reanimarea imaginii pacificatorilor ruşi”, a punctat Cenuşă

Analistul politic a mai subliniat că, în dorinţa de a absoarbe cât mai multă legitimitate din relaţia prea intimă cu Rusia, Igor Dodon trebuie să fie precaut cu datoriile pe care le acumulează faţă de Kremlin şi pe care va trebui sa le plătească.

Amintim că Igor Dodon a întreprins o nouă vizită în Rusia, în perioada 4-5 august, în oraşul Omsk. Şeful statului a anunţat că vizita are loc la invitaţia guvernatorul regiunii Omsk, Aleksandr Burkov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite