Cum comentează Kremlinul ipoteza că Navalnîi ar fi fost otrăvit încă o dată în timp ce se afla în spitalul din Omsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a comentat succint articolul publicat de „The Times, în care se menţionează că principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, ar fi fost otrăvit a doua oară cu noviciok când se afla internat în stare gravă în spitalul din Omsk, Rusia.

Dmitrii Peskov a declarat că articolul este „bullshit” (tradus din engleză - prostii, fleacuri, aiureală).

Publicaţia britanică „The Times”, cu referire la „surse de încredere din cadrul serviciilor speciale din Occident”, a scris că mai existat o tentativă de otrăvire a principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi.

Potrivit publicaţiei, a doua tentativă de otrăvire s-a produs în spitalul din Omsk, Rusia, acolo unde a fost iniţial internat Aleksei Navalnîi, în stare gravă, şi de unde a fost ulterior transportat la clinica Charite din Berlin. 

The Times menţionează să serviciile speciale ruse, care au pătruns în spital, au dorit să se asigure că Aleksei Navalnîi este mort, pentru ca acesta să nu mai poată ajunge la tratament în Germania, iar tentativa de otrăvire ar fi avut loc chiar înainte de transportarea acestuia la Berlin.

Din fericire, medicii ruşi de la spitalul din Omsk au reuşit să-i administreze politicianului „atropină”, un antidot împotriva „noviciok”-ului. De aceea, a doua tentativă de otrăvire a eşuat, substanţa toxică nu a mai provocat efectul letal.

Un neobosit activist anticorupţie şi un critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit rău la 20 august la bordul unui avion cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova şi a intrat în comă.

Internat iniţial la Omsk, un oraş din Siberia, el a fost transferat apoi la Spitalul Charité din Berlin, la cererea rudelor sale. A fost externat pe 23 septembrie şi îşi continuă recuperarea medicală în capitala Germaniei.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a declarat că a fost otrăvit cu noviciok la comanda liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Occidentul îndeamnă Rusia să prezintă explicaţii şi să ancheteze cazul Navalnîi, dar se confruntă cu un „Nu” vehement.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite