CSP a anunţat iniţierea concursului pentru selectarea procurorului general. Ministerul Justiţiei a propus ca acesta să fie amânat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat astăzi, 9 august, concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general. Data limită de depunere a dosarelor este 10 septembrie, transmite IPN.

În cadrul şedinţei, ministra Lustiţiei, Olesea Stamate, a propus ca acest concurs să fie amânat pentru luna septembrie întrucât este în proces de modificare Legea procuraturii.

Adrian Bordianu, membru CSP, procuror detaşat, a declarat că iniţiativa legislativă e „iniţiativă legislativă, însă vacanţa funcţiei a survenit pe 12 iulie”. Potrivit lui, există o lege şi ea trebuie aplicată. „Durata de depunere a actelor, prevăzută în legea actuală este nu mai puţin de 30 de zile calendaristice. 30 de zile calendaristice pentru depunerea actelor eu cred că o fi suficient pentru ca politicul să vadă – urmează de intervenit pe această lege sau nu urmează de intervenit pe această lege”, a notat Adrian Bordianu.  

Ministra justiţiei consideră că este mai rezonabil să fie amânată desfăşurarea concursului decât să fie anulat în cazul în care se modifică legea.

Preşedinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu există justificări care să împiedice desfăşurarea concursului acum. „Noi nu putem să ne ascundem după nişte motive ipotetice. Nu putem să ştim ce o să facă legislativul şi cum anume o să decisă. Şi nu putem anticipa acest lucru”, a notat Angela Motuzoc. Potrivit ei, CSP este o instituţie independentă, care nu poate să depindă de voinţa politică.

Dumitru Pulbere, membrul CSP detaşat de preşedinte, a menţionat că nu înţelege de ce este folosit termenul politic, când de fapt este vorba despre organul legislativ suprem în stat. Potrivit lui, nu se cunoaşte ce modificări vor fi votate în Parlament şi nu este cazul să existe o grabă în organizarea acestui concurs, deoarece modificările legislative ar pute aviza şi acest aspect. „De ce trebuie să ne grăbim? Care-i graba?”, a declarat Dumitru Pulbere.

Într-un final, CSP a decis să anunţe concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.

Potrivit actualelor prevederi legale, candidaţii la funcţia de procuror general trebuie să posede o experienţă profesională de cel puţin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin cinci ani în funcţia de procuror. O altă condiţie este ca în ultimii trei ani până la anunţarea concursului să nu fi fost membru şi sau să nu fi desfăşurat activităţi cu caracter politic în cadrul unui partid politic. Încă o condiţie este ca în ultimele şase luni să nu fi deţinut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Fostul procuror general, Eduard Harunjen, a fost eliberat din funcţie prin decret prezidenţial, la 11 iulie, în baza cererii depuse. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condiţiilor de numire a acestuia în funcţie. Pe 30 iulie, Parlamentul a decis să propună preşedintelui ţării candidatura lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar. Ca urmare, şeful statului a semnat un decret în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite