CSM condamnă limbajul lui Renato Usatîi, dar îi recunoaşte dreptul la libera exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi
Renato Usatîi

Consiliul Superior al Magistraturii, deşi condamnă limbajul licenţios, recunoaşte dreptul la libera exprimare a fostului primar de Bălţi, Renato Usatîi, în contextul declaraţiilor făcute de acesta despre judecătorii de la Curtea de Apel Bălţi care examinează dosarul omorului de la Elizaveta, transmite IPN.

 Inspecţia judiciară, care a prezentat o notă informativă legată de acest caz, consideră că liderul Partidului politic Partidul Nostru trebuie să fie sancţionat pentru injurii şi calomnie.

Reprezentantul Inspecţiei Judiciare a precizat astăzi, 2 noiembrie, în şedinţa CSM, că au fost depăşite limitele unei judecăţi de valoare şi, cu tot respectul la libera exprimare, prin acele declaraţii a fost compromis acest exerciţiu democratic. Inspecţia a ajuns la concluzia că CSM ar urma să sesizeze organele de drept în vederea examinării acţiunilor lui Renato Usatîi prin prisma admiterii unei contravenţii – injurie sau calomnie. În opinia inspectorilor, Renato Usatîi, având calitatea de preşedinte de partid, dar şi pe cea de primar al municipiului Bălţi (în momentul în care a făcut declaraţiile), poate avea calitatea de formator de opinie.

Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, membru CSM, a declarat că injuriile  cu siguranţă nu trebuie acceptate, dar instituţiile statului au posibilitatea să se autosesizeze şi să examineze declaraţiile făcute, pentru a le da o calificare. „Eu cred că domnul Usatîi a exagerat în expunere, dar chiar dacă este aşa, instituţiile statului au posibilitatea să se autosesizeze”, a notat ministrul.

În urma deliberărilor, CSM a decis să condamne limbajul licenţios în adresa judecătorilor, dar totodată, să recunoască dreptul lui Renato Usatîi la libera exprimare.

Judecătorii Gheorghe Scutelnic, Oleg Moraru şi Viorel Puşcaş de la Curtea de Apel Bălţi s-au plâns la CSM pe declaraţiile lui Renato Usatîi, considerând că au fost calomniaţi şi le-a fost lezată onoarea şi demnitatea. Magistraţii au cerut Consiliului  Superior al Magistraturii să dea o apreciere acţiunilor fostului primar de Bălţi, să intervină şi să reacţioneze în limitele competenţelor profesionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite