CSJ expediază demersul Domnicăi Manole către Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă de Justiţie a admis demersul avocaţilor magistratei Domnica Manole, privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor ce se referă la judecători, din Legea cu privire la verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţiile publice. Sesizările formulate de Domnica Manole au fost remise Curţii Constituţionale, transmite IPN.

Domnica Manole a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat şi Constituţiei. Avizele emise de SIS, un organ executiv, atentează la principiul independenţei şi uzurpează atribuţiile puterii judecătoreşti. 

„Am primit o satisfacţie în legătură cu rezultatul acestei şedinţe. Astăzi instanţa a demonstrat obiectivitate. Noi am ridicat excepţia de neconstituţionalitate a unor norme privind verificarea judecătorilor de către SIS. Am invocat că aceste norme contravin principiilor constituţionale care prevăd independenţa judecătorului, independenţa sistemului judecătoresc şi prevăd principiul separării puterilor în stat”, a spus Domnica Manole.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare şi a sesizării preşedintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie. Atunci magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depăşirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Domnica Manole mai declara că hotărârea CSM are şi scopul de a intimida alţi judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci când nu s-a lăsat influenţată de către factorul administrativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite