Crucea Mântuirii Neamului Românesc a devenit Crucea Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni Foto doxologia.ro
Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni Foto doxologia.ro

Se plâng că au pierdut unul dintre simbolurile românismului de pe pământul basarabean. Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni a fost trecută în gestiunea Mitropoliei Moldovei şi se numeşte acum Crucea Mântuirii Neamului. Indignarea vine din partea persoanelor care au contribuit financiar pentru instalarea monumentului.

Crucea Mântuirii Neamului Românesc a fost donată poporului nostru acum doi ani de o familie din Oneşti, Judeţul Bacău. Fondurile pentru lucrările de instalare a monumentului au fost în cea mai mare parte colectate de la cetăţenii care şi-au dorit un simbol al românismului pe teritoriul ţării noastre.

Acum câteva luni, coordonatorii proiectului din România au dat alarma: crucea a fost trecută în gestiunea Mitropoliei Moldovei.

Responsabil de acest lucru ar fi fost Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio "Vocea Basarabiei", care iniţial se angajase să întreţină monumentul. În replică, Ţâbuleac spune că întreţinerea Crucii Mântuirii Neamului Românesc era prea costisitoare, de aceea a fost nevoit să o predea Episcopiei de Ungheni.

În ce priveşte excluderea termenului "Românesc" din denumirea oficială a monumentului, Ţâbuleac spune că, de fapt, crucea niciodată nu a fost un simbol al românismului, pentru că cei mai mulţi bani au fost colectaţi de la oameni de afaceri şi nu de la cetăţenii simpli, anunta Jurnal TV.

Cei mai indignaţi rămân totuşi cei care au dat bani pentru instaurarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc şi s-au ales doar cu Crucea Mântuirii Neamului, gestionată de Mitropolia Moldovei.

Crucea Mântuirii Neamului are o înălţime de 35 de metri, fiind observată cel mai mult pe timp de noapte, datorită sistemului de iluminare bazat pe leduri. Valoarea acesteia se estimează la aproximativ 25 de mii de euro.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite