Criza politică de la Chişinău: acuzaţii reciproce şi lipsă de consens între deputaţi

Criza politică de la Chişinău: acuzaţii reciproce şi lipsă de consens între deputaţi

FOTO IPN

La două luni de la demisia Guvernului Chicu, deputaţii Parlamentului de la Chişinău sunt încă departe de identificarea unui consens privind depăşirea blocajului politic în care se află Republica Moldova. Fiecare fracţiune parlamentară are propria viziune de depăşire a crizei şi nimeni nu este gata de compromis, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

PAS insistă pe alegeri anticipate, Platforma DA - pe Guvern minoriar condus de Andrei Năstase, iar PSRM insistă pe candidatura Marianei Durleşteanu.

Deputaţii PAS spun că data de 23 martie ar putea reprezenta o soluţie pentru depăşirea crizei politice în care se află Republica Moldova. Atunci se împlinesc 3 luni de la demisia Guvernului Chicu, iar potrivit unor decizii anterioare ale Curţii Constitiţionale, incapacitatea Parlamentului de a învesti un nou Executiv timp de 3 luni duce la dizolvarea Legislativului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.

„Învestirea unui Guvern de către această majoritate coruptă, nelegitimă şi nereprezentativă va face mult rău Republicii Moldova, pentru că în această majoritate parlamentară sunt deputaţi care au participat la furtul miliardului, evident, interesul lor este să se salveze pe ei înşişi, nu să facă bine oamenilor. Dacă vom avea o strategie bună, în următorul Parlament PAS va avea majoritate. Dacă învestim un Guvern PSRM-Şor, vă asigur, că acest Guvern nu va obţine niciun ban de la niciun partener internaţional”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Butonul Roşu” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, deputaţii Platformei DA critică retorica insistentă a PAS-ului privind declanşarea anticipatelor şi incapacitatea de a oferi o soluţie juridică foarte clară de dizolvare a Parlamentului.

„Noi am propus o asumare foarte responsabilă, într-o perioadă foarte complicată, ne asumăm guvernarea când deficitul bugetar este de 14 miliarde. Platforma DA este pentru alegeri anticipate, dar nu poţi încălca Constituţia în goana după anticipate. Dacă spui că vrei anticipate, trebuie să ştii cum le provoci, deocamdată nu se găseşte o modalitate de dizolvare a Parlamentului, nici după 23 martie nu vom putea depăşi această situaţie”, a declarat deputatul Platfomei DA, Vasile Năstase.

Socialiştii spun că-i oferă timp preşedintelui Sandu să semenze decretul de desemnarea a Marianei Durleşteanu până la data de 9 martie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, deputaţii PSRM anunţă că ar putea urma acţiuni mai dure, însă refuză să spună despre ce este vorba.

„Dacă Maia Sandu refuză să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleşteanu în funcţia de prim-ministru, va fi a treia încălcare a Constituţiei de către actualul preşedinte de la preluarea mandatului, va fi şi o încălcare a hotărârii Curţii Constituţionale. Vom decide ulterior cum vom proceda. Noi nu vom iniţia suspendarea, preşedintele trebuie să respecte Constituţia”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, preşedintele Sandu ar urma să iniţieze consultări cu fracţiunile parlamentare în vederea identificării unui consens, astfel încât să fie desemnat un candidat la funcţia de prim-ministru. Şeful statului a menţionat însă că nu va iniţia astfel de consultări şi caută soluţii de depăşire a crizei politice în timpul întrevederilor cu reprezentanţii societăţii civile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările