Gheorghe Amihalachioaie: Nu l-aş fi votat niciodată pe Corneliu Gurin în funcţia de procuror general. Ion Dron: Este o candidatură politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De trei luni de când nu este procuror general, instituţia funcţionează mai bine FOTO Adevărul
De trei luni de când nu este procuror general, instituţia funcţionează mai bine FOTO Adevărul

Desemnarea lui Corneliu Gurin la funcţia de procuror general a nedumerit juriştii din Republica Moldova. Astfel, avocatul Ion Dron, crede că a avut loc o înţelegere dintre cei doi Vlazi (Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc).

„Preşedintele Parlamentului Marian Lupu face o Comisie de alegere a procurorului general şi îl desemnează pe preşedintele Comisiei procuror. Nu are logică. Lupu trebuie să explice de ce a înaintat candidatura unei persoane care vine dintr-un partid“, a declarat pentru Publika TV Dron.

Avocatul susţine că de trei luni, de când nu este procuror general, lucrurile merg mai bine în această instituţie. „Politicul nu se implică şi profesioniştii îşi fac treaba cum ştiu mai bine.  Această candidatură afiliată politic nu va aduce normalitatea pe care ne-o dorim. Sarcina de a fi procuror general este mult prea mare pentru această candidatură“, opinează juristul.

S-a arătat surprins de candidatura înaintată de Lupu şi Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor. „Nu m-am gândit nici pentru o clipă la candidatura lui Corneliu Gurin. Este avocat din 2010. Îl cunosc foarte bine, nu a lucrat deloc în avocatură, nu are practica necesară. Tatăl acestuia este judecător la Curtea de Apel. Nu l-aş fi votat niciodată, pentru că este o candidatură politică“, a precizat pentru Publika TV Amihalachioaie.

Un procuror general trebuie să aibă cunoştinţe în drept, pentru că hotărăşte soarta mai multor persoane.  „Am pierdut timpul, atunci când am participat la şedinţele Comisiei de alegere a procurorului general. Am avut două întâlniri, am făcut unele propuneri. Nu înţeleg cum este posibil să propui o candidatură care nu a fost pusă în discuţii şi care nu este un profesionist“, a mai menţionat preşedintele Uniunii Avocaţilor

Amintim că în această dimineaţa preşedintele Parlamentului Corneliu Gurin a fost desemnat candidat la funcţia de procuror general în locul lui Vitalie Pîrlog. „Azi dimineaţă am adoptat decizia, potrivit împuternicirilor pe care le dispun să-l propun la funcţia de procuror general pe Corneliu Gurin. Comisia a muncit până la sfârşitul lunii martie, care l-a desemnat pe Vitalie Pârlog. După care au urmat consultările“, a declarat Marian Lupu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite