Corneliu Furculiţă: Maia Sandu creează un precedent extrem de periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Furculita
Corneliu Furculita

Preşedintele fracţiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiţă, spune că formaţiunea sa se va adresa comunităţii internaţionale în eventualitatea în care Curtea Constituţională va lua o decizie contrară Legii Supreme privind dizolvarea Parlamentului. Furculiţă spune că nu există temei de dizolvare a Legislativului în condiţiile existenţei unui candidat la funcţia de prim-ministru care are susţinerea unei majorităţi parlamentare, notează IPN.

Liderul PSRM din Parlament, Corneliu Furculiţă, spune că prin demersul Zinaidei Grecianîi adresat Curţii Constituţionale se cere să se ia în considerare avizul Comisiei de la Veneţia dat sesizării privind dizolvarea Parlamentului din vara anului 2019. Atunci experţii Comisiei de la Veneţia au menţionat că Legislativul nu poate fi dizolvat, dacă există o majoritate gata să-şi asume actul guvernării.

„Republica Moldova este stat parlamentar, dacă preşedintele ţării nu-şi onorează atribuţiile constituţionale, invocând dorinţa cetăţenilor de anticipate sau invocând promisiunile ei electorale, asta creează un precedent periculos. Nu exclud că după parlamentare va fi exact aceeaşi situaţie, fracţiunea PAS nu va avea majoritate şi nu va putea învesti Guvernul, atunci ce se va întâmpla?”, s-a întrebat Corneliu Furculiţă în cadrul emisiunii „Piatnita s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Mai mult, Corneliu Furculiţă spune că dacă Înalta Curte va decide că sunt întrunite circumstanţele dizolvării Parlamentului, atunci PSRM va face apel la mediere internaţională în acest caz.

„Dacă decizia Curţii Constituţionale nu va fi în câmpul constituţionalităţii, iar noi am avut astfel de precedente, noi vom lua toate măsurile necesare pentru respectarea legii. Noi vom insista să nu mai fie consultări mimate şi să fie desemnat candidatul care are susţinerea majorităţii parlamentare ”, a spus Corneliu Furculiţă.

Curtea Constituţională va examina la data de 15 aprilie sesizarea preşedintelui Maia Sandu privind constatarea circumstanţelor dizolvării Parlamentului. Potrivit şefului statului există temei de dizolvare a Legislativului după ce au fost epuizate cele de două tentative eşuate de învestire a unui Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite