Corina Fusu: Iniţiativa lui Igor Dodon de a introduce Istoria Moldovei în sistemul de învăţământ nu este motivată ştiinţific

Corina Fusu: Iniţiativa lui Igor Dodon de a introduce Istoria Moldovei în sistemul de învăţământ nu este motivată ştiinţific

FOTO arhivă

Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, refuză să accepte, la propunerea preşedintelui ţării, înlocuirea Istoriei Românilor din instituţiile de învăţământ cu Istoria Moldovei. Într-un discurs de la tribuna Parlamentului, vineri, 28 aprilie, Fusu a declarat că respectivul demers al şefului statului nu este argumentat didactic şi ştiinţific.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Recenta iniţiativă a preşedintelui Republicii Moldova de a introduce Istoria Moldovei în sistemul de învăţământ nu este motivată din punct de vedere didactic, nu este fundamentată ştiinţific, reprezentând, ca şi în cazurile precedente, un amestec politic inadmisibil în procesul educaţional. Punerea în aplicare a acestui demers va perturba procesul instrucitv-educativ din instituţiile de învăţământ, existând riscul de a genera consecinţe sociale de neevitat. În avizul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova se precizează că politicul nu are dreptul să se implice în chestiuni ce ţin de ştiinţă, date, fapte şi cifre. În anul 2015, instituţia respectivă s-a pronunţat pe marginea acestui subiect, accentuând că nu întâmplător la temelia concepţiei de predare a istoriei naţionale în Republica Moldova a fost pusă concepţia de Istorie a Românilor şi nu Istorie a României, după cum afirmă unii oponenţi”, a afirmat Corina Fusu. 

Amintim că Igor Dodon a transmis o scrisoare pe 16 martie, către premierul Pavel Filip, prin care solicita Guvernului introducerea în curricula şcolară a disciplinei Istoria Moldovei, în locul Istoriei Românilor, care există actualmente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările