Convulsiile comuniştilor şi „nucile“ viermănoase ale guvernării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii comunişti şi-au scos votanţii la protest în faţa Parlamentului. FOTO Tudor Iovu, „Adevărul“ Moldova
Deputaţii comunişti şi-au scos votanţii la protest în faţa Parlamentului. FOTO Tudor Iovu, „Adevărul“ Moldova

Chiar dacă şi au dreptate atunci când le reproşează guvernanţilor lipsa de transparenţă la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi modul dubios în care statul a cedat controlul asupra Băncii de Economii, tuturor ne este clar că, de fapt, nu asta îi deranjează pe comunişti. Ei turbă pentru că înţeleg că planurile lor - scrise la Kremlin - de a întoarce Republica Moldova de pe calea integrării europene eşuează.

Acum trei luni, scriam că PCRM se pregăteşte de război. Luasem prea în serios aiurelile semnate de Vladimir Voronin şi prezentate pompos drept „strategia Partidului Comuniştilor pentru perspectiva apropiată“.

„Revoluţia“ anunţată pentru această toamnă, care ar fi urmat să răstoarne puterea, să zădărnicească parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE şi să reorienteze ţara spre virtuala uniune euroasiatică, s-a dovedit a fi, în realitate, o sumă de mici porcării şi fâsuri comuniste. Gălăgioase şi găunoase. Zdrângăneală disperată şi fără sens.

Foarte bine! Mă bucur să constat că temerile mele că ţara ar putea fi aruncată în haos chiar înainte de summitul de la Vilnius, din noiembrie, au fost exagerate. Jocul de-a moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Iurie Leancă, iniţiat de comunişti, confirmă acest lucru. Deşi ieri s-a văzut foarte clar - dacă cineva mai avea dubii - că nu au cum să adune cele 51 de voturi necesare pentru a demite Guvernul, ortacii lui Voronin nu se lasă, au mai depus o moţiune. Mai încearcă o dată marea cu degetul. Deja nu sunt nici de speriat, nici amuzanţi, ci pur şi simplu enervanţi. Doar că se dau în spectacol pe banii noştri. În loc să adopte proiecte de legi, Parlamentul pierde timpul cu dezbateri care nu schimbă cu nimic starea de lucruri actuală.

Chiar dacă şi au dreptate atunci când le reproşează guvernanţilor lipsa de transparenţă la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi modul dubios în care statul a cedat controlul asupra Băncii de Economii, tuturor ne este clar că, de fapt, nu asta îi deranjează pe comunişti. Ei turbă pentru că înţeleg că planurile lor - scrise la Kremlin - de a întoarce Republica Moldova de pe calea integrării europene eşuează. Or, ceea ce demnitarii europeni ne spun nouă, jurnaliştilor, la întâlnirile neoficiale, cred că le spun şi lor: „revoluţiile“ PCRM şi şantajul Rusiei nu vor determina Uniunea Europeană să renunţe la ideea de a-i oferi Republicii Moldova statutul de ţară asociată, statut ce-i deschide perspective mai clare de integrare. Dimpotrivă, presiunile de tot soiul pot doar grăbi procesele.

În schimb, deciziile UE ar putea fi influenţate de felul cum înţeleg guvernaţii să-şi facă temele de acasă. Dacă diferiţi oficiali europeni nu contenesc să repete că trebuie să intensificăm lupta cu corupţia şi reforma justiţiei, oare chiar e aşa de greu să-ţi dai seama că avem probleme grave şi nu facem suficient pentru a le rezolva? Unde sunt marii corupţi? De ce nu avem dosare de rezonanţă, condamnări răsunătoare? Cu un judecător oarecare din Teleneşti prins în flagrant cu o mită de râsul... magistraţilor nu convingi pe nimeni că stârpeşti corupţia. Ce e 200 de dolari pe lângă „taxele“ de mii de euro pe care le percep cei care, ulterior, declară că şi-au luat castele pe banii donaţi de soacrele care muncesc în Italia?  

Ştiu că porcul nu se îngraşă în ajun. Şi totuşi, ar da foarte bine la imaginea ţării dacă ar fi găbjiţi nişte granguri adevăraţi în următoarele o lună-două. Nu pur şi simplu demişi, scuturaţi niţel de ochii lumii şi daţi uitării, cum a fost în cazul ex-procurorului general Valeriu Zubco sau al fostului şef al Fiscului Nicolae Vicol.

Dar cât de mult ar creşte în ochii alegătorilor, dar şi ai europenilor, imaginea Parlamentului dacă PD l-ar „sacrifica“ nu zic pe Vladimir Plahotniuc, ci măcar pe Valeriu Guma (deputat condamnat în România pentru tentativă de mituire şi dat în urmărire de Interpol) şi i-ar retrage susţinerea politică şi mandatul. Sau de ce n-ar pune PLDM pe altcineva în fruntea Serviciului Vamal, dacă există suspiciuni în ceea ce priveşte „neprihănirea“ lui Tudor Baliţchi?   

Miercuri, m-am bucurat că a fost rechemat din funcţie consulul de la Bologna Nicolae Nucă „în urma unei investigaţii interne care a depistat un şir de încălcări în activitatea consulatului“, după cum anunţă Ministerul de Externe. Rechemarea a venit după ce presa a scris despre taxele ilegale pe care le-ar fi perceput diplomatul. Sper să urmeze şi ancheta procurorilor.

Mai sunt multe alte nuci viermănoase în copacul Coaliţiei Pro-Europene. Scuturaţi-l mai cu inimă, domnilor guvernanţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite