LIVE TEXT Continuă tensiunile la Chişinău. Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul şi a fost numită data alegerilor anticipate. Mii de oameni au ieşit la un protest organizat de PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Deputaţii din Blocul ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, şi cei din Partidul Socialiştilor, condus de Zinaida Greceanîi, se convoacă duminică, 9 iunie, ora 9.00, într-o nouă şedinţă a Parlamentului, pentru a continua adoptarea pachetului de legi început în şedinţa de sâmbătă, deşi Curtea Constituţională a decis că şedinţele organizate după ziua de 7 iunie sunt neconstituţionale, urmare a expirării termenului de învestire a unui Guvern.

UPDATE 14.10 Şeful IGP, Alexandru Pînzari, a declarat că ministrul său de Interne este Alexandru Jizdan, sugerând astfel că poliţia nu recunoaşte Guvernul Maiei Sandu.

UPDATE 14.00 Mitingul PDM din centrul Capitalei s-a încheiat. Totuşi, mai multe corturi instalate în faţa instituţiilor de stat vor rămâne în stradă. 

UPDATE 13.30 Reacţia Guvernului României privind situaţia din Moldova. 

UPDATE 13.20 Coloana de manifestanţi, în frunte cu Vlad Plahotniuc, Pavel Filip, Andrian Candu etc s-a îndreptat spre Preşedinţie pentru a transmite o rezoluţie adoptată de protestatari prin care se cere demisia şefului statului. 

Aceştia scandează: „Ţara nu se vinde”, „Dodon e trădătorul”, „Iuda” etc.

UPDATE 13.15 Poziţia Preşedinţiei României faţă de situaţia din Moldova. 

UPDATE 12.40 Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la un miting organizat de Partidul Democrat. Manifestanţii scandează lozinci în susţinerea lui Vlad Plahotniuc şi împotriva lui Igor Dodon, pe care îl numesc „trădător”, în timp ce Plahotniuc este lăudat pentru gestul său de a nu-şi „vinde ţara”, făcându-se referire la faptul că Plahotniuc ar fi refuzat propunerea lui Dodon de federalizare a ţării”. 

UPDATE 12.25 Maia Sandu a făcut un apel către structurile de forţă să nu mai îndeplinească „ordinele ilegale ale lui Plahotniuc” 

UPDATE 12.00 Pavel Filip cere demisia lui Igor Dodon pentru trădare de ţară. 

UPDATE 11.20 Preşedintele interimar al R.Moldova, Pavel Filip, a semnat decretul de numire a datei alegerilor parlamentare anticipate pentru ziua de 6 septembrie. 

UPDATE 11.00 Parlamentul (cu votul a 61 de deputaţi ACUM-PSRM) a declarat în afara legii Guvernul Filip şi cere intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. 

UPDATE 10.30 Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul, după ce preşedintele interimar al ţării, Pavel Filip, a semnat un decret în acest sens, ca urmare a constatării circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului.

UPDATE 10.10 Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.

UPDATE 9.30 Curtea constituţională a decis, în această dimineaţă, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului va constitui temei de suspendare din funcţie a acestuia. Decretul ar urma să fie semnat de premierul în exerciţiu Pavel Filip. 

UPDATE 9.10 Deputatul român Eugen Tomac a declarat, pe Facebook, că România ar trebui să recunoască noul Guvern de la Chişinău. 

UPDATE 9.00 În Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost instalată o scenă cu bannere cu inscripţia PDM. De asemenea, în jurul Guvernului pot fi observate mai multe corturi, dar şi câteva camioane. PDM îşi aşteaptă simpatizanţii în stradă pentru a protesta faţă de acţiunile deputaţilor ACUM-PSRM, pe care ei le consideră ilegale. 

Şedinţa Parlamentului se va desfăşura cu proteste stradale. Mai multe surse susţin că democraţii au mobilizat oamenii în acest sens, în mare parte angajaţi ai întreprinderilor de stat.

Câteva sute de oameni, organizaţi de Partidul Democrat, care a instalat şi corturi, au înnoptat în această noapte în faţa mai multor instituţii de stat: Parlament, Guvern, MAI, Curtea Constituţională etc. Aceştia spun că au venit să apere instituţiile şi să nu permită reprezentanţilor ACUM şi PSRM să intre în clădiri, în rezultatul învestirii noului Guvern pe care manifestanţii nu-l recunosc şi care este declarat neconstituţional de Înalta Curte.

Imagine indisponibilă

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 

Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite