Constantin Codreanu: „A sosit momentul ca Bucureştiul să purceadă neîntârziat la înfiinţarea unui Minister al Reunificării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Deputatul român Constantin Codreanu afirmă că decizia celor cinci localităţi din Republica Moldova, care au decis să semneze o declaraţie simbolică de unire cu România, este un argument care demonstrează că a sosit momentul ca Bucureştiul să purceadă neîntârziat la înfiinţarea unui Minister al Reunificării ţării.

„Gestul aleşilor locali din cele cinci primării din nordul, centrul şi sudul Republicii Moldova atestă o stare de spirit patriotic şi o tendinţă geopolitică univocă. El ne readuce în memorie faptul că şi acum 100 de ani startul procesului de reunificare a Basarabiei cu România a fost dat de administraţiile locale ale timpului din judeţele Bălţi, Soroca, Orhei, cuprinzând până la 27 martie 1918 practic toată puterea locală din Basarabia”, a menţionat Constantin Codreanu.

Acesta se arată optimist că, pe toată durata anului centenar, gestul aleşilor locali din cele cinci primării va fi urmat de primarii şi consilierii din alte comune şi oraşe ale Republicii Moldova.

„În această situaţie, ne întrebăm legitim care trebuie să fie răspunsul nostru adecvat, ca Ţară-mamă şi Patrie istorică, la gesturile de Unire cu România ale colectivităţilor locale din Basarabia. Considerăm că declaraţiile de Unire ale celor cinci primării basarabene sunt un semnal cât se poate de clar că a sosit momentul ca Bucureştiul să purceadă neîntârziat la înfiinţarea unui Minister al Reunificării, care să gestioneze relaţia cu diversele autorităţi publice de la răsărit de Prut, ca şi procesul de lichidare paşnică şi ireversibilă a consecinţelor pactului Ribbentrop-Molotov şi ale ocupaţiei sovietice”, a subliniat parlamentarul român.

Potrivit lui, înfiinţarea Ministerului Reunificării în anul Centenarului Unirii este cu atât mai mult necesară, cu cât fostul Oficiu pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova a fost desfiinţat în mod nejustificat şi a transmis către societatea românească de pe ambele maluri ale Prutului un semnal negativ, sugerând abdicarea de la idealul firesc de unitate naţională.

„Prin înfiinţarea Ministerului Reunificării, România poate confirma responsabilitatea geopolitică, geoeconomică şi geoculturală, precum şi rolul reunificator care îi revine firesc în regiune şi în context european”, a încheiat deputatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite