Consiliul Uniunii Europene a aprobat asistenţa financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Ambasadorii UE au aprobat joi, 15 iunie, acordul cu Parlamentul European privind asistenţa macro-financiară pentru Republica Moldova de 100 de milioane de euro. Asistenţa financiară este condiţionată de implementarea mai multor reforme.

Potrivit unui comunicat de presă al instutuţiei, asistenţa financiară a UE de până la 100 de milioane de euro este oferită în urma unui acord dintre preşedinţi şi reprezentanţii Parlamentului European pe 6 iunie 2017. Circa 60 de milioane de euro vor fi oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant. Aceste resurse le vor suplini pe cele oferite de FMI şi alte instituţii internaţionale.

Ajutorul financiar este oferit pentru a contribui la stabilizarea economică a ţării şi implementarea agendei de reforme, dar şi pentru a sprijini necesităţile financiare externe pentru anii 2017-2018.

Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitate politică în perioada noiembrie 2014 şi ianurie 2016. De asemenea, a fost afectată de frauda bancară, activitate economică slabă şi embargoul impus de Rusia. De la începutul anului 2016, autorităţile au implementat mai multe reforme, dar trebuie să depună mai multe reforme în continuarea implementării lor, iar acei care se fac vinovaţi de frauda bancară trebuie aduşi în faţa justiţiei. Reforma sectorului financiar şi administrarea finanţelor publice au fost asumate în cadrul negocierilor cu FMI.

În noiembrie 2016, FMI a aprobat un program de finanţare pe trei ani pentru Republica Moldova de 178 de milioane de dolari. Moldova a solicitat finanţare suplimentară de la UE în august 2015, ulterior a mai trimis o solicitare în martie 2016.

Asistenţa financiară a UE va fi include condiţii precise şi specifice, convenite de Moldova şi Comisia Europeană.

Declaraţia comună privind precondiţiile

Parlamentul, Consiliul UE şi Comisia Europeană a agreat o declaraţie comună cu privire la schimbarea sistemului electoral din Moldova 

Declaraţia spune că respectul pentru mecanismele democratice eficiente, care include sistemul multipartid parlamentar şi statul de drept, dar şi garantează respectarea drepturilor omului sunt o precondiţie pentru asistenţa financiară

Obiectivele specificate în această decizie include eficienţa, transparenţa, gestionarea banilor publici, lupta contra corupţiei şi spălării banilor, nu în ultimul rând administrarea sectorului financiar şi supravegherea acestuia.

Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă va monitoriza deplina implementare a acestor obiective şi precondiţii.

Următorii paşi

Parlamentul şi Consiliul vor fi acum chemaţi să adopte decizia fără discuţii suplimentare.

Consiliul solicită o majoritate calificată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite