Consiliul municipal Bălţi a decis iniţierea unui referendum de demitere a primarului Renato Usatîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Consiliul municipal Bălţi a decis miercuri, 3 ianuarie, într-o şedinţă extraordinară, iniţierea unui referendum local de demitere a primarului Renato Usatîi. Iniţiativa de organizare a referendumului aparţine lui Renato Usatîi.

Dispoziţia privind convocarea şedinţei extraordinare a fost semnată la 29 decembrie 2017, de către primarul interimar Igor Şeremet, care şi-a prezentat demisia marţi, 2 ianuarie.

Renato Usatîi nu este în ţară de mai bine de un an, iar şedinţele cu funcţionarii Primăriei sunt desfăşurate prin transmisiuni online de la Moscova, unde se află acesta.

În cel mult 15 zile, urmează să se desfăşoare o nouă şedinţă a Consiliului municipal Bălţi, la care se va decide data referendumului, se va aproba modelul buletinului de vot şi se va formula întrebarea la care vor răspunde alegătorii în cadrul referendumului, a precizat Dumitru Ciubaşenco pentru IPN.

De precizat că Renato Usatîi a cerut fracţiunii „Partidului Nostru” din Consiliului Municipal Bălţi (CMB) joi, 28 decembrie, ca aceasta să voteze pentru iniţierea unui referendum de demitere a primarului de Bălţi.

Politicianul a decis să recurgă la acest gest în urma campaniei de denigrare la care a fost supus în ultima vreme, în care televiziunile afiliate democratului Vlad Plahotniuc arată cât de prost stau lucrurile la Bălţi din cauza lui Usatîi.

În aşa mod, prin organizarea unui referendum, Usatîi vrea să demonstreze că în continuare are susţinerea locuitorilor.

„Eu mă adresez fracţiunii noastre din Consiliului Municipal, slavă Domnului noi avem majoritate constituţională. Eu cer ca, mâine, fracţiunea noastră să iasă cu iniţiativa de a organiza o şedinţă extraordinară a CMB şi să voteze pentru desfăşurarea unui referendum de demitere a primarului, care să fie bazat pe tot ce spune blogherii lui Plahotniuc şi ce arată PublikaTV”, a declarat Renato Usatîi într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Primarul a precizat că pentru ca el să fie demis din funcţie în urma referendumului, trebuie să voteze contra sa mai mult decât 74% din locuitorii oraşului, adică numărul de alegători care l-au ales în funcţie plus unul.

Tot în acest context, Usatîi a subliniat că îţi va da demisia chiar dacă 50+1 din alegători vor cere demisia lui la referendum.

În plus, politicianul a dat asigurări că cheltuielile pentru organizarea referendumului vor fi compensate de către el îndată după plebiscit, prin asfaltarea drumurilor sau procurarea tehnicii din resurse proprii: „Ca să nu fiu învinuit că cheltui banii statului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite