Consens politic naţional. Cinci partide din Moldova ar fi semnat un document comun prin care solicită menţinerea sistemului electoral actual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci partide de opoziţie din Republica Moldova ar fi semnat în aceste zile un document comun prin care pledează pentru menţinerea sistemului electoral actual, fiind vorba de cel proporţional. Acţiunea vine ca reacţie la intenţia guvernării, în mod special a PDM, de a modifica legislaţia electorală pentru a trece la votul pe circumscripţii uninominale.

Portalul tribuna.md scrie că partidele semnatare ale documentului respectiv sunt: Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Comuniştilor, Partidul Nostru şi Partidul Liberal Democrat. Aceeaşi sursă notează că documentul este numit „Consens politic naţional”.

Vicepreşedintele PPDA, Liviu Vovc, a confirmat pentru deschide.md existenţa unui astfel de document.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite