Condiţiile liberalului Mihai Ghimpu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PL, Mihai Ghimpu. Foto: Adevărul
Liderul PL, Mihai Ghimpu. Foto: Adevărul

Partidul Liberal nu renunţă la acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană şi îl consideră în continuare valabil. Declaraţia a fost făcută de liderul formaţiunii Mihai Ghimpu după ce, ieri, premierul liberal-democrat Vlad Filat a anunţat că partidul său renunţă la acest document, îndemnându-şi colegii de coaliţie să negocieze o nouă înţelegere. Tot ieri, democratul Marian Lupu a declarat că asistăm la destrămarea Alianţei.

Liberalul are şi nişte condiţii.

„Prim-ministrul Vlad Filat trebuie să-şi retragă declaraţiile făcute la 13 februarie. O considerăm imatură sub aspect politic. Şi în cazul dat, partenerii din AIE trebuie notificaţi oficial, cu expunerea argumentelor corespunzătoare. Nu funză veştedă de stejar. Sunt semnate trei documente. Fondator nu este Vlad Filat, ci PL, PLDM şi PD“, a spus Mihai Ghimpu.   

El i-a mai cerut lui Filat să-l anunţe în scris despre faptul că a renunţat la acordul de constituire a AIE. „Atunci când este semnat un acord, modificările şi rezilierile se fac în scris. Nu te retragi prin declaraţii politice“, a mai adăugat liderul PL.  

La fel, liberalul le-a cerut liberal-democraţilor şi democraţilor „să pună capăt războiului politic al declaraţiilor publice şi să nu escaladeze criza din Alianţă, care riscă să conducă la alegeri anticipate“.

„Nu trebuie să ne pună pe noi în situaţia să alegem între acordul AIE şi unul dintre ei. PL tot timpul a ales cauza oamenilor, la fel vom proceda şi astăzi: plecaţi ambii din politică, odată ce nu conştientizaţi rolul vostru în această perioadă crucială pentru prezentul şi viitorul cetăţenilor“, a declarat Ghimpu referindu-se la liberal-democratul Vlad Filat şi democratul Vlad Plahotniuc.

„Pentru ei, pentru prietenii noştri, problema Republicii Moldova nu este lupta cu sărăcia, cu corupţia, cu contrabanda, lupta împotriva celor care fură banii publici şi ruinează statul. Nu este lupta ca legea să fie stăpânul statului, dar este lupta ca stăpânul statului să fie un păpuşar sau un contrabandist, vorba lor“, a spus deputatul liberal. 

El i-a sugerat preşedintelui ţării Nicolae Timofti să-i reunească pe toţi trei lideri ai AIE la masa concilierii.

La câteva ore după anunţul lui Filat, preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu a declarat că ieşirea PLDM din Acordul de constituire a AIE înseamnă destrămarea coaliţiei de guvernare. „Trădare să fie, dar să ne spună deschis“, a spus Lupu.

Alianţa, în moarte clinică. Ce spun analiştii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite