Comuniştii înaintează o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Leancă pentru că a parafat Acordul de Asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia comunistă reclamă că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, parafat la Vilnius, ar încălca legislaţia şi Constituţia Republicii Moldova.

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a acuzat de la tribuna Parlamentului Guvernul condus de Iurie Leancă că, parafând acest acord, „a făcut o crimă gravă împotriva statului şu poporului, care ameninţă cu ştergerea ţării noastre din istoria şi de pe harta lumii“. 

„Documentul lichidează instituţia Republica Moldova şi trece puterea de stat în mâinile unor structuri supranaţionale - Consiliul şi Comitetul Asociaţiei“, a acuzat liderul PCRM.

Potrivit lui, autorităţile de la Chişinău „au încălcat Constituţia şi legile ţării, care prevede că suveranitatea aparţine poporului şi nicio persoană, grup social sau partid politic nu poate exercita puterea în numele poporului“.

Comuniştii sunt indignaţi că textul acordului nu a fost făcut public până la parafare, lipsind astfel societatea civilă de posibilitatea să-l discute, sp evalueze posibilele riscuri şi să vină cu propunere. Ei mai spus că documentul nu poate fi modificat până la semnare şi sunt nemulţumiţi că a fost publicat doar în limba engleză.  

„Prin negocierea unui tratat secret, parafat fără consensul poporului sau fără a avea cel puţin acordul Parlamentului, Guvernul Leancă şi-a depăşit cu rea credinţă atribuţiile constituţionale, ieşind cu mult în afara liniei roşii a cadrului legal stabilit“, a acuzat Vladimir Voronin. 

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a solicitat Direcţiei juridice să aprecieze corectitudinea elaborării moţiunii, după care va fi convocat Biroul permanent pentru a decide când aceasta va fi examinată. Regulamentul Parlamentului prevede că moţiunea de cenzură poate fi examinată în decurs de o săptămână.

În semn de protest, fracţiunea PCRM a părăsit sala de şedinţe.

Aceasta este a treia moţiune înaintată de comunişti în această toamnă împotriva Guvernului Leancă. Precedentele două au fost respinse de Parlament.

Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului Leancă a fost respinsă. PCRM a înaintat alta

Nici cea de-a doua moţiune de cenzură depusă de PRCM îmotriva Guvernului nu a trecut

Vlad Filat: Vor fi introduse unele modificări în legislaţie cu referire la moţiunea de cenzură 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite