Oficial: Vlad Plahotniuc şi familia sa au interdicţie de intrare în Statele Unite

Oficial: Vlad Plahotniuc şi familia sa au interdicţie de intrare în
Statele Unite

Vladimir Plahtoniuc FOTO Arhivă

Oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc şi membrii familiei sale au interdicţie de intrare în Statele Unite, conform unui anunţ al Departamentului de Stat american. Decizia este determinată de implicarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc în acte de corupţie semnificative.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Plahotniuc a fost implicat în acte de corupţie care au subminat statul de drept şi au compromis grav independenţa instituţiilor democratice din Moldova“, afirmă Departamentul de Stat.

Odată ce secretarul de stat impune interdicţia oficialilor guvernelor străine pentru implicarea directă sau indirectă în acte de corupţie semnificative, aceste persoane şi membrii familiei devin neeligibili pentru a obţine viza de acces în Statele Unite. În acest caz, în afara lui Palhotniuc,mai sunt vizaţi soţia sa, Oxana Childescu, fiul său, Timofei Plahotniuc şi copilul minor.

„Acţiunea de astăzi reprezintă un semnal puternic că Statele Unite nu tolerează corupţia şi este alături de poporul Moldovei în lupta împotriva ei“, se arată în comunicatul Departamentului de Stat. 

Plahotniuc este cercetat în Republica Moldova într-un dosar de spălare de bani, dar figurează în dosare penale şi în alte ţări. În iunie 2019, când a pierdut puterea, Plahotniuc a fugit din Moldova prin regiunea separatistă transnistreană. Ulterior, în spaţiul public au apărut informaţii despre faptul că acesta s-ar fi „stabilit“ iniţial la Londra, apoi în Miami, dar, la sfârşitul lunii octombrie, a fost la Iaşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: