Comisia de la Veneţia: interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a dreptului la exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Di 1 octombrie 2012, este interzisă utilizarea simbolurilor comuniste. FOTO Adevărul
Di 1 octombrie 2012, este interzisă utilizarea simbolurilor comuniste. FOTO Adevărul

Decizia Parlamentului Republicii Moldova de a interzice simbolurile comuniste, secera şi ciocanul, contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, au constatat membrii Comisiei de la Veneţia. Opinia, care are caracter de recomandare, a fost anunţată astăzi.

Comisia de la Veneţia consideră că interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Moldovei contravine articolelor 10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertartea de exprimare, a declarat pentru publika.md reprezentantul Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia, Nicolae Eşanu, ex-viceministru al Justiţiei.

Eşanu mai susţine că, magistraţii Comisiei europeane pentru democraţie prin drept recomandă ca legea să fie recunoscută drept neconstituţională şi abrogată, pentru a evita o  condamnare a Moldovei la CEDO.

La 1 octombrie 2012 au intrat în vigoare modificările  prin care a fost interzisă utilizarea de către partidele politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul etc.), precum şi propaganda ideologiilor totalitare. Amendamentul la Legeapartidelor politice prevede amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoane fizice şi până la 10.000 de lei pentru persoane juridice dacă nu se conformează acestor prevederi.

Proiectul în cauză, dar şi o hotărâre care se referă la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist au fost votate de către deputaţii AIE 2 pe 12 iulie anul trecut. Ulterior, comuniştii au contestat modificările la Curtea Constituţională. După o solicitare repetată depusă din partea PCRM, Înalta Curte a expediat un demers Comisiei de la Veneţia, cerându-i opinia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite