Comisia parlamentară juridică va examina legislaţia electorală care a stat la baza invalidării alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi urmează să efectueze o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din municipiul Chişinău. Legislaţia electorală va fi evaluată în conformitate cu standardele internaţionale, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării scrutinului, inclusiv legate de folosirea reţelelor de socializare.

Prevederile fac parte dintr-un proiect de hotărâre votat la şedinţa Parlamentului de joi, 12 iulie. Deputaţii din opoziţie au criticat proiectul, menţionând că acesta este un mod de a arunca praf în ochi atât cetăţenilor, cât şi partenerilor de dezvoltare, transmite IPN.

Autorii proiectului de hotărâre sunt deputaţii Andrian Candu, Marian Lupu, Vladimir Vitiuc, Valeriu Ghileţchi, Gheorghe Mocanu, Eugen Carpov, Violeta Ivanov şi Raisa Apolschii.

Deputatul Grupului parlamentar popular european, Valeriu Ghileţchi, a menţionat că prezenta hotărâre este adoptată pentru a evita pe viitor riscul apariţiei unor interpretări eronate a legislaţiei electorale şi a unor fenomene dubioase şi netransparente în procesele aferente exerciţiului electoral, cât şi pentru a garanta exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.

Potrivit Proiectului, Comisia juridică poate antrena specialişti din cadrul secretariatului Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale. De asemenea, poate apela la asistenţa experţilor independenţi din partea societăţii civile şi a celor din străinătatea. Comisia urmează să prezinte în termen de 60 de zile concluzii şi propuneri, inclusiv de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

În cadrul examinării proiectului de hotărâre, deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu, a calificat această o hotărâre drept una fariseică. Potrivit ei, legislaţia este corectă, însă se aplică selectiv. În opinia sa, instanţele de judecată trebuie scoase din captivitate şi din subordine politică, iar judecătorii care au invalidat alegerile să fie traşi la răspunde.

Deputatul liberal-democrat, Iurie Ţap, a declarat că este vorba despre vicierea statului de drept şi a democraţiei, dar şi de uzurparea puterii în stat de către majoritatea parlamentară. Potrivit lui, propunerea dată nu este o soluţie şi deputaţii PLDM nu vor participa la această comisie, condamnând atare abordări.

Lilian Carp, deputatul Partidului Liberal, a declarat că în Codul Electoral este descrisă foarte clar procedura când se declară alegerile nevalabile, când se declară nule. Şi aceleaşi prevederi electorale spun clar că urmează votarea repetată, iar procesul este dus până la capăt. Potrivit parlamentarului, există decizia de invalidare, dar nu este clar de ce instanţa nu a pedepsit pe acel concurent care a comis încălcări şi această decizie a fost emisă la comandă. Liberalul a mai spus că astfel s-a procedat intenţionat, pentru ca persoana vizată să nu se poată adresa la CEDO, în condiţiile în care nu este trasă la răspundere.

Deputatul Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, a declarat că această hotărâre este o încercare de a urni din loc relaţiile blocate cu Uniunea Europeană. În opinia sa, multe din lucrurile invocate că ar fi stat la baza invalidării alegerilor, este rezultatul modificărilor în legislaţia electorală. De exemplu, până nu demult sesizările cu privire la încălcările admise de către concurenţii electorali erau depuse la Comisia Electorală Centrală, nu în inştanţă ca acum. Potrivit deputatului, s-a recurs la aceasta pentru că în CEC sunt reprezentanţii mai multor formaţiuni politice, iar instanţa e mai uşor de a fi influenţată.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrâncea, a menţionat că nu legislaţia este vinovată, ci instanţa, care a emis o decizie neproporţională. De asemenea, potrivit lui, a fost o imixtiune politică, pentru că justiţia nu putea lua pe seama sa o asemenea hotărâre. Socialistul a mai spus că se dă vina pe legislaţie, nu pe judecători, pentru că astfel europenii nu vor mai acorda bani pentru reforma justiţiei. Socialiştii mai consideră că odată cu invalidarea alegerilor, a fost nedreptăţit candidatul PSRM, Ion Ceban.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a întrebat la ce s-au aşteptat socialiştii, cei care s-au adresat în instanţa de judecată invocând încălcări în procesului electoral. Potrivit lui, legislaţia electorală spune că nu se admite niciun fel de agitaţie electorală în ziua alegerilor, deoarece acest fapt înseamnă că influenţezi alegătorul, fapt interzis. Şi ca urmare instanţa a aplicat legea.

Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, a luat, pe 19 iunie, decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chişinău. În partea motivată a hotărârii se menţionează că atât Andrei Năstase, cât şi contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, acţiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidaţi, prin intermediul live-urilor pe reţelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menţionat cu cine anume să voteze, instanţa a decis că aceste acţiuni au avut un impact semnificativ asupra opţiunii alegătorului. Atât Curtea de Apel Chişinău, cât şi Curtea Supremă de Justiţie, au menţinut hotărârea primei instanţe. Susţinătorii lui Andrei Năstase au organizat mai multe acţiuni de protest. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite