CNA a adunat toate probele în dosarul în care este implicat Andrei Usatâi. Alte patru persoane sunt cercetate penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest spaţiu a fost gajat pentru 12 ani FOTO Dumitru Goncear
Acest spaţiu a fost gajat pentru 12 ani FOTO Dumitru Goncear

Centrul Naţional Anticorupţie anunţă că a finalizat colectarea probelor în dosarul în care este cercetat în calitate de bănuit ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatâi, iar materialele au fost remise Procuraturii Anticorupţie. În dosar figurează cinci persoane.

CNA a remis, astăzi, Procuraturii Anticorupţie dosarul pornit pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu în cazul instituirii ilegale a ipotecii asupra spaţiilor din cadrul Spitalului Clinic Republican. 

În calitate de bănuiţi în depăşirea atribuţiilor de serviciu sunt recunoscute cinci persoane. Este vorba despre ministrul Sănătăţii, directorul interimar al Spitalului Clinic Republican, şeful Direcţiei juridice a Ministerului Sănătăţii, notarul care a autentificat contractul de ipotecă şi registratorul OCT Chişinău care a înregistrat contractul.

Procurorii urmează să se expună asupra propunerii ofiţerilor CNA privind: înaintarea învinuirii, suspendarea din funcţie a persoanelor publice, retragerea licenţei notarului şi expedierea cauzei în instanţă.

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a anunţat în ianuarie că cercetează legalitatea ipotecării a 546 de metri pătraţi la parterul Spitalului Clinic Republican, pentru creditarea unor agenţi economici. E vorba de patru împrumuturi în valoare totală de 10 milioane de euro şi 97 de milioane de lei, obţinuţi de la o bancă, cu garanţia Ministerului Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a calificat drept aberaţii acuzaţiile procurorilor.

Potrivit oficialului, parteneriatul public-privat a început în iulie 2010, când a semnat un acord de colaborare cu Corporaţia Financiară Internaţională, pentru amenajarea unei secţii moderne de imagistică şi radiologie în incinta Spitalului Republican şi dotarea Institutului Oncologic cu un serviciu de radioterapie.

Aparatele pentru care a fost ipotecat spaţiul de 546 de metri pătraţi de la parterul Spitalului Clinic Republican constau în două tomografe computerizate, un dispozitiv de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică (MRI) cu putere de 3,2 Tesla, patru aparate radiologice digitale ce pot fi conectate prin sisteme informatice la secţiile spitalului şi două sisteme portabile de diagnostic radiologic, toate în valoare de cinci milioane de euro, comandate din Italia şi Germania. În acest moment, două din aparatele aduse sunt depozitate la secţia de internare, iar restul în policlinică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite