„Extraterestru“, „fantoma“ cu dublă identitate sau Abramovici de Moldova. Cine este Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionar controversat, raider, proprietar de bănci, mogul de presă, oligarh, păpuşar sunt doar câteva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc în ultimii ani.

Se zice că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circulă multe legende, inclusiv că aceasta s-ar situa între 300 de milioane şi un miliard de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată.

Primul milion

Din datele deschise aflăm că la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut a intrat în afacerile cu exportul de vinuri în Rusia. „Primii bani (pe atunci serioşi) i-am câştigat colectând cu o echipă de băieţi struguri, prelucrându-i şi apoi exportând vinul în Federaţia Rusă“, susţine politicianul într-un interviu pentru revista „Vip Magazin“. În CV-ul de pe site-ul Parlamentului, fostul deputat menţionează doar că în anii 1993-1998 a avut „diverse activităţi în domeniul marketing şi publicitate“. Potrivit unor surse neoficiale, ar fi fost implicat şi în servicii de turism, care se rezumau la trimiterea fetelor din Republica Moldova să lucreze peste hotare în calitate de dansatoare.

Aceleaşi surse spun că în anii 1998-2001 ar fi fost „coordonator“ al firmelor ce se ocupau cu distribuţia şi comercializarea ţigărilor de la întreprinderea Tutun-CTC, pe atunci una dintre cele mai profitabile afaceri. O confirmare a legăturilor cu „businessul“ cu ţigări este şi faptul că ulterior directorii pe finanţe şi economie de la Tutun-CTC au migrat în aceleaşi funcţii la Petrom Moldova şi apoi la Victoriabank.

„Primii bani (pe atunci serioşi) i-am câştigat colectând cu o echipă de băieţi struguri, prelucrându-i şi apoi exportând vinul în Federaţia Rusă“, susţine Vlad Plahotniuc

Anul 2001 poate fi considerat unul de cotitură pentru Plahotniuc. El ajunge directorul general al Petrom Moldova, subsidiara din ţara noastră a celei mai mari companii româneşti. A stat la cârma acestei companii aproape nouă ani, transformând-o în unul dintre liderii pieţii. Nu şi fără beneficii pentru el. În decembrie 2003, prin intermediul firmei Victoria Invest Ltd, Vlad Plahotniuc obţine controlul asupra 35% din acţiunile Petrom Moldova, pe care le va vinde la finele anului 2008 contra sumei de 24 de milioane de euro.

Partener cu Ţopa şi Voronin

În anii 2004-2007 devine partener neoficial cu Viorel şi Victor Ţopa, cu ajutorul cărora preia controlul asupra mai multor businss-uri precum Victoriabank, postul Prime TV, dar şi dezvoltă afaceri în domeniul hotelier, aviaţie, imobiliare, asigurări etc. Totodată, are afaceri şi cu Oleg Voronin, feciorul preşedintelui ţării de atunci.

În primăvara anului 2008, ajunsese deja să fie poreclit în cercurile politice şi de afaceri „Abramovici de Moldova“, iar după demisia lui Vasile Tarlev a fost la un pas de a ajunge premier.

„Candidatura lui Plahotniuc a fost examinată nu doar pentru că era în relaţii foarte bune cu preşedintele Vladimir Voronin, dar şi pentru calităţile deosebite de manager şi, nu în ultimul rând, pentru că este bogat şi, respectiv, nu ar putea fi corupt“, titra, în aprilie 2008, ziarul „Moldavskie Vedomosti“.

Acelaşi ziar publica la începutul anului 2009 şi prima fotografie cu Plahotniuc.

Intrarea în politică

În anul 2009, se implică mai activ în politică, chiar dacă nu ajunge nici pe o listă electorală. Prima apariţie publică, bine regizată are loc în iunie 2010, la un post de televiziune ce-i aparţine. În acelaşi an, publicaţia economică „Delo“ din Ucraina i-a estimat averea la 300 de milioane de dolari, el fiind declarat al doilea cel mai bogat om de afaceri din Republica Moldova, după Anatol Stati.

Tot în 2010, creează fundaţia Edelweis şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova. În ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, apare pe listele PD şi, cu această ocazie, îşi declară în premieră averea. „Era“ mai sărac decât unii colegi de partid. În anii 2008-2009 Plahotniuc a avut un venit de doar 4,3 milioane de lei, deţinea trei automobile Mercedes, un apartament de 463,5 metri pătraţi în Chişinău şi nicio acţiune la bănci, televiziuni, hotele etc.

Omul cu dublă identitate

În ianuarie 2011, „Adevărul“, dezvăluia că Plahotniuc, deja instalat în funcţia prim-vicepreşedinte al Parlamentului, are dublă identitate - Plahotniuc în Moldova şi Ulinici în România. Milionarul a explicat că şi-a schimbat numelui în actele din România, pentru a-şi feri copii de „prejudecăţi“. Plahotniuc afirmă că societeatea românească ar fi reticientă faţă de numele provenite din slavonă. Mai în glumă mai în serios, el susţinea că ar fi „extraterestru“.

Anii 2011-2013 au fost marcaţi şi de rivalitatea dintre el şi ex-premierul Vlad Filat, care l-a numit „păpuşar“ şi chiar a promis o campanie contra atacurilor de tip raider, la care şi-ar fi adus contribuţia şi Plahotniuc. Totodată, se află într-un veritabil război cu oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, care îl acuză de preluarea afacerilor şi de faptul că ar controla justiţia.

Între timp, cea mai mare parte a afacerilor (Victoriabank, Prime TV, Asito, Codru etc), despre care se spune că i-ar aparţine lui Plahotniuc, au fost trecute prin diverse firme, astfel încât acum este dificil să spui că le-ar controla sau nu.

Monitorizat de Interpol

În 2012 au apărut informaţii că ar fi fost monitorizat de Interpol, pentru presupuse activităţi de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată şi spălare de bani“. După criza politică din primăvară şi după ce a rămas doar simplu deputat, a avut mai puţine aparţii publice. Rămâne însă unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri şi politicieni din ţară, iar despre influenţa sa vorbeşte faptul că multe structuri şi întreprinderi ale statului sunt administrate de persoane apropiate de el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite