Cine sunt miniştrii propuşi la Agricultură, Cultură şi Tehnologii Informaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Ion Sturza au semnat duminică, 3 ianuarie, Declaraţia de integritate. Pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a fost propus Alexandru Slusari, iar în calitate de ministru al Culturii - Veaceslav Reabcinschii. De asemenea, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor ar putea fi condus de Alexandru Machedon.

Cine este „activistul civic” Alexandru Slusari

Alexandru Slusari a absolvit două facultăţi ale Universităţii de Stat din Moldova: Facultatea de Istorie şi Facultatea de Drept. De cinci ani este preşedintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, unde a deţinut anterior funcţia de vicepreşedinte. De asemenea, din anul 2013 este agent de Asigurări la compania „Rural - Asig”, pe care a fondat-o şi pe care o administrează.

Slusari cunoaşte limbile română şi rusă, iar din anul 1994 până în anul 1996 a fost reporter parlamentar la Ziarele “Chişinău echo” şi “Kishinevski obozrevateli”.

De asemenea, Alexandru Slusari a activat şi în calitate de jurist la Centrul de Reforme în domeniul afacerilor, proiectul pilot 72 şi Programul Naţional Pământ, precum şi în cadrul Programului de asistenţă pentru Fermieri. Iar în anul 1996 a lucrat timp de câteva luni în calitate de consultant în relaţii cu publicul la Centrul de Reforme în domeniul afacerilor, proiectul pilot de privatizare şi restructurare a fermei colective ”Maiac” din Nisporeni.

De asemenea, Alexandru Slusari este şi membru al Platformei Demnitate şi Adevăr, împreună cu care a organizat mai multe acţiuni de protest în centrul Capitalei pe parcursul anului trecut. Recent, când platforma s-a transformat în partid, absorbind Partidul Forţa Poporului, a fost numit în calitate de vicepreşedinte al noii formaţiuni politice.

„Activist civic. Ministru votat în cadrul unei întâlniri a mele cu reprezentanţii agricultorilor”, a declarat Ion Sturza în timpul prezentării echipei duminică, 3 ianuarie.

Cine este Veaceslav Reabcinschii, „unul dintre puţinii manageri, pe bune, din domeniul culturii”

Veaceslav Reabcinschii este din anul 2002 directorul Centrului de Politici Culturale. Totodată, din anul 2005 şi până în prezent deţine funcţia de director la compania SRL “Cec- spectru”, iar din anul 2012 este lector superior la catedra “Management artistic şi culturologie” din cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Reabcinschii cunoaşte limbile română, rusă şi engleză.

Anterior, acesta a fost director la Centrul pentru Artă Contemporană, director manager la Teatrul “Eugene Ionesco”, director executiv la Centrul de Arte “Coliseum” şi director executiv la Teatrul „Luceafărul”.

Veaceslav Reabcinschii a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, Facultatea Electrofizică, apoi a făcut studii de doctorat la Institutul de Sociologie, Filosofie şi Drept al Academiei de Ştiinţe al Republicii Moldova. Tot el a început să studieze la Academia de Studii Economice din Moldova, însă nu a finalizat studiile.

În trecut, Reabcinschii a mai fost coordonator şi trainer în cadrul mai multor proiecte, dar şi directorul postului TV „Canal Regional”.

Potrivit premierului desemnat, Veaceslav Reabcinschii este „unul dintre puţinii manageri, pe bune, din domeniul culturii”.

Cine este Alexandru Machedon, care vine din domeniul privat

Alexandru Machedon a absolvit Facultatea de Finanţe şi Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, deţine diploma de master european Tempus şi a participat la mai multe cursuri de perfecţionare în domeniul managementului strategic, financiar, al proiectelor şi al performanţei.

Din anul 2003 este fondatorul şi directorul general al companiei “StarNet” SRL, care s-a aflat în centrul unui scandal la începutul anului 2015. Atunci sute de mii de fişiere care conţin date cu caracter personal ale tuturor clienţilor companiei - persoane fizice şi persoane juridice - au fost sustrase şi publicate pe internet. Potrivit Starnet, asupra sistemelor IT ale companiei a avut loc un atac informatic.

Timp de un an Alexandru Machedon a ocupat funcţia de manager al Departamentului IT din cadrul Centrulului Austro-German “Pro-Comert”, deţinând şi funcţia de manager în cadrul diferitor proiecte. Machedon vorbeşte limba română, rusă şi engleză.

„A demonstrat că se poate activa în domeniul privat şi sunt convins că o va demonstra că se paote şi în domeniul public”, l-a caracterizat premierul desemnat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite