Cine este Maia Sandu, candidata susţinută de Europa la preşedinţia Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, a fost desemnată, după îndelungi negocieri, candidatul comun al dreptei proeuropene şi antioligarhice, în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova ce se vor desfăşura duminică.

Ea se consideră un politician nou, care are de gând să schimbe clasa politică. Se remarcă prin mesajele sale împotriva socialiştilor, în special a contracandidatului său direct Igor Dodon, pe care îl consideră „omul lui Plahotniuc“ şi un fals luptător cu oligarhia. De asemenea, ea este împotriva actualei guvernări şi a controversatului om de afaceri moldovean Vlad Plahotniuc. A participat la protestele anti-guvernamentale din 2015, însă a evitat să se afişeze pe aceeaşi scenă cu Dodon şi Usatîi, atunci când aceştia s-au alăturat protestelor din stradă ale Patformei Dreptate şi Adevăr, conduse de liderul PDA, Andrei Năstase. De altfel acesta s-a retras zilele trecute din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu, pentru ca aceasta să poată intra în turul doi.  

Sloganul Maiei Sandu este „Am ales să înving. Sărăcia, corupţia, oligarhii“. Candidata a pornit în campanie cu un mesaj legat de necesitatea luptei cu corupţia, afirmând că este cea mai mare problemă a Republicii Moldova. Ea îşi propune să promoveze în toate structurile de stat doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de corupţie. Se declară 100% proeuropeană şi promite că va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE. De altfel, are şi susţinerea liderilor europeni. 

Sandu vrea să conlucreze cu instituţiile statului pentru a crea locuri de muncă şi spune că va pleda pentru transparenţa activităţii instituţiillor statului. 

Vrea o presă independentă şi scoaterea Procuraturii de sub influenţele politice. La începutul acestui an, Sandu s-a declarat pentru Unirea Moldovei cu România. 

Consilier la Bănca Mondială

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în Risipeni, raionul Făleşti. În 1994 a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. A făcut masterat în relaţii internaţionale la Academia de Administraţie Publică, dar şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. În 2010-2012, a lucrat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.În 2007-2009, a activat în calitate de consultant pe reforma administraţiei publice centrale.

În 2005-2006, a deţinut funcţia de director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei.Între 1998 şi 2005, a fost economist la Oficiu Băncii Mondiale de la Chişinău.Cunoaşte limbile română, rusă, engleză şi spaniolă. Nu este căsătorită.

Reformă în învăţământ 

Popularitatea Maiei Sandu a crescut odată ajunsă în funcţia de ministru al Educaţiei în perioada 2012-2015, fiind adusă în această funcţie de către preşedintele PLDM de atunci, Vlad Filat, aflat în prezent după gratii pentru mai multe fapte de corupţie. Adevărata revoluţie în sistemul de învăţământ s-a produs atunci când, prin decizia Maiei Sandu, au fost instalate camerele de luat vederi în timpul examenelor de Bacalaureat.

Incomodă pentru PDM şi PL

În atmosfera de tensiune socială şi criză politică după furtul miliardului, Maia Sandu a fost propusă pentru funcţia de premier, dar a declarat că acceptă cu câteva condiţii: numirea în funcţia de procuror general a unei persoane din afara ţării şi înlocuirea guvernatorului BNM, Dorin Grăguţanu, cu o altă persoană. Ca urmare, două componente ale alianţei proeuropene la guvernaere, Partidul Democrat din Moldova (PDM)şi Partidul Liberal( PL) şi-au retras susţinerea, Partidul Liberal Democrat din Molodova (PLDM) fiind nevoit să-şi schimbe candidatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite