Cine va forma viitoarea majoritate parlamentară în opinia Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Preşedinta PAS, Maia Sandu, consideră că viitoare majoritate parlamentară de la Chişinău va fi formată din fracţiunea PDM şi cea a PSRM. Lidera PAS nu exclude nici posibilitatea ca democraţii să „împrumute” deputaţi de la socialişti.

„În situaţia actuală, pornind de la numărul de mandate cu care s-a ales ţara după aceste alegeri fraudate, e posibilă o coaliţie pe care socialiştii şi democraţii să o facă deschis, e posibilă şi o coaliţie care să fie mai voalată, cu deputaţi împrumutaţi, pentru că uneori îşi mai doresc să păstreze anumite aparenţe pentru alegătorii săi”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit ei, democraţii nu vor putea lua deputaţi din Blocul ACUM pentru a crea o majoritate parlamentară: „Blocul electoral ACUM nu împrumută hoţilor nimic”.

Lidera PAS susţine că PSRM şi PDM conlucrează demult: „au votat împreună multe legi, inclusiv schimbarea sistemului electoral, care a demonstrat că cei care au mai multe voturi au mai puţine mandate în Parlament”.

Amintim că, după alegerile din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate în Parlament, PDM - 30, ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3.

Înainte de alegeri, PSRM a anunţat că nu va face alianţă cu niciun partid din actualul Parlament. Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi Blocul ACUM.

Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a anunţat vineri, 1 martie, că democraţii nu-şi doresc alegeri anticipate şi că vor pleda pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

În acest sens, Vladimir Cebotari a subliniat că a transmis o invitaţie la negocieri celor două componente ale Blocului ACUM - PAS şi PPDA, însă la care nu a primit un răspuns.

Socialiştii au anunţat luni, 11 martie, într-un briefing de presă, că au decis să dea startul discuţiilor cu reprezentanţii tuturor partidelor politice care au acces în Parlament, în vederea formării unor alianţe de guvernare în jurul Partidului Socialiştilor. Primii invitaţi la dialog sunt liderii Blocului ACUM, pentru că ar exista mai multe interese în comun între cele două forţe, decât cu PDM, însă ACUM a refuzat discuţiile cu PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite