Cine este Dorin Chirtoacă, candidat la funcţia de primar de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Chirtoacă este candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei. Liberalul are 41 de ani. În anul 2001, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Panthéon - Sorbonne, transmite IPN.

Pe 10 septembrie 2013, a fost decorat de către Casa Regală a României, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Pe 26 martie 2014, şeful statului român, Traian Băsescu, i-a acordat Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer.

Între anii 2000–2003 a activat ca redactor, apoi redactor-şef, al emisiunii „Surprize, surprize” de pe TVR 1. Între 2003–2005 a fost coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

În urma alegerilor locale din iunie 2007, Dorin Chirtoacă a devenit primar al municipiului Chişinău, iar în 2011 a fost reales în această funcţie, învingându-l în turul doi de scrutin pe Igor Dodon. La alegerile locale din 14 iunie 2015, Dorin Chirtoacă a obţinut în turul al doilea 53,54% din voturi, câştigând cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Chişinău.

La 25 mai 2017, Dorin Chirtoacă a fost arestat de colaboratori ai Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu scandalul parcărilor cu plată. La 28 iulie 2017 a fost suspendat din funcţia de primar, conform deciziei Judecătoriei sectorului Buiucani.

În prezent, Dorin Chirtoacă este preşedintele Partidului Liberal.

Potrivit declaraţiei sale de avere, în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, Dorin Chirtoacă a obţinut 302 mii lei din salariul de primar general al capitalei şi alţi 54 de mii de lei din funcţia de consilier politic al Partidului Liberal. Liberalul locuieşte într-un apartament proprietate personală de 71,8 metri pătraţi. Are în proprietate un autoturism Opel, anul de fabricaţie 1993, cu valoarea declarată de 28 de mii de lei. La fel, are în folosinţă un BMW, fabricat în 1997, cu valoarea declarată de 96 de mii lei.

Liberalul îşi propune, în cazul în care va reveni în funcţia de primar al capitalei, să continue mai multe proiecte europene. Dorin Chirtoacă spune că vor fi asamblate până la 350 de troleibuze noi, va continua proiectul drumurilor din Calea Orheiului, Şoseaua Hânceşti, Albişoara, va restructura infrastructura Regiei „Apă-Canal”, va termoizola clădirile instituţiilor publice şi va creşte numărul de zone pietonale.

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informaţii despre venituri şi avere, precum şi experienţa profesională a pretendenţilor la şefia capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite