UPDATE Moscova nu a permis Chişinăului accesul la cei doi piloţi moldoveni eliberaţi din prizonierat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile moldoveneşti au solicitat organelor competente ale Federaţiei Ruse asigurarea accesului delegaţiei Republicii Moldova, în cursul zilei de marţi, 12 februarie, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberaţi din prizonierat în Afganistan.

UPDATE Ministerul de Externe de la Chişinău a informat că autorităţile de la Moscova nu au permis accesul delegaţiei moldoveneşti la cei doi piloţi moldoveni şi au refuzat să comunice şi locul aflării acestora. Singurele detalii obţinute de către reprezentanţii MAEIE în discuţiile avute cu câţiva oficiali de la Moscova sunt ca cei doi cetăţenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federaţiei Ruse, dar în cea a unei organizaţii non-guvernamentale. 

Ştirea iniţială

Solicitarea autorităţilor moldoveneşti reiese din prevedrile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), articolul 5, punctele a), e),g),h) şi în special articolul 36, paragraful 1, Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice (1961), articolul 3, punctul 1, paragraful b), care prevăd expres dreptul la ocrotirea în statul acreditar a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă (1994).

Delegaţia formată din secretarul general de stat al MAEIE Mihail Căpăţînă şi medicul şef al spitalului Cancelariei de Stat Evgheni Vasiliev, s-a deplasat luni, 11 februarie, în oraşul Moscova pentru a acorda asistenţa necesară cetăţenilor moldoveni Lionel Buruiană (a.n. 1982) şi Mihai Crihana (a.n. 1965), precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

Cei doi cetăţeni moldoveni ţinuţi ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberaţi. Aceştia se află actualmente la spital la Moscova, iar la sfârşitul săptămânii vor fi aduşi în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut luni, 11 februarie, de către preşedintele Igor Dodon, care a declarat că acest lucru s-a reuşit datorită implicării conducerii Federaţiei Ruse, ca urmare a adresării sale, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon de cinism şi de comiterea unor fapte ilegale, după ce şeful statului a anunţat luni, 11 februarie, că s-a implicat personal şi a reuşit să soluţioneze problema celor doi piloţi moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite