Chişinăul propune Europei consecvenţă, coerenţă şi credibilitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii de la Chişinău sunt ferm hotărâţi să demonstreze Uniunii Europene că vor să facă reforme, că vor să îşi modernizeze ţara de-a lungul unor linii europene clar definite de la care nu se vor abate nici cu un lat de palmă.

Principalele metode prin care se urmăreşte cu tenacitate integrarea europeană a Republicii Moldova: consecvenţa şi coerenţa. Aceste două elemente generează credibilitate, dovedesc faptul că există o clasă politică solidă la Chişinău, bine înţepenită pe un set de principii clare.

Să vedem câteva dovezi în acest sens. În timpul negocierilor pentru formarea unui guvern pro-european s-a pus problema alegerii preşedintelui Republicii. Cum nu se găsea nici o cale de compromis în acest sens a fost nevoie să vină de la Bruxelles trei reprezentanţi ai partidelor europene care au propus o soluţie elegantă: formarea unei comisii care să analizeze problema şi să ofere soluţii. Ideea a fost respinsă în baza unei argumentaţii fermecătoare: o comisie care să rezolve problema alegerii preşedintelui ar fi reprezentat apogeul instabilităţii politice, buturuga care fără îndoială ar fi răsturnat carul integrării europene. Ori la Chişinău era nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Aşa că soluţia europeană a fost respinsă şi a fost propusă o altă soluţie: crearea unei comisii care să analizeze problema alegerii preşedintelui. Începătorii în ale politicii ar putea spune că de fapt cele două soluţii sunt identice. Nici pe departe! Cele două soluţii sunt cât se poate de diferite şi asta o poate vedea orice analist fin.

Dar să mergem mai departe cu consecvenţa şi coerenţa. În timpul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor europene s-a pus problema trimiterii unor experţi europeni pentru reformarea justiţiei. În paralel, trompetele media au supralicitat, lansând zvonul că vor fi aduşi procurori europeni – sau chiar procurori fascişti, din România. Şi aşa au apărut discuţii despre faptul că Moldova are îndestui bărbaţi destoinici care s-o mâne pe drumul cel drept, nu e nevoie de adus străini. La anunţarea candidaţilor pentru viitorul guvern, Partidul Democrat a propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor un cetăţean francez, european cum ar veni. Din nou, începătorii în ale politicii ar putea spune că este vorba de soluţii identice – însă diavolul se ascunde în detalii, este vorba de chestiuni diferite, pe care ochiul omului de rând nu le poate distinge.

Avem aici doar câteva dovezi de consecvenţă şi coerenţă, însă pentru privitorul atent ele sunt mult mai multe. Şi de fiecare dată este vorba de fineţuri deosebite, pe care ageamii nu le pot pătrunde.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite