Chişinăul nu recunoaşte aşa-zisul „referendum” privind statutul peninsulei Crimeea: Este ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldati rusi şi blindate în Crimeea FOTO EPA EFE
Soldati rusi şi blindate în Crimeea FOTO EPA EFE

Aşa-zisul „referendum” din 16 martie 2014 privind statutul peninsulei Crimeea este ilegal, întrucât contravine direct Constituţiei Ucrainei şi dreptului internaţional. Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat poziţia foarte clar la acest subiect, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene o reiterează în contextul celei de-a 8-a aniversări a „referendumului” ilegal.

„Circumstanţele în care acest aşa-zis „referendum” a avut loc demonstrează în mod clar că acesta nu are nimic în comun cu expresia liberă şi democratică a voinţei poporului şi nu corespunde standardelor internaţionale în domeniu. Respectiv, Republica Moldova nu recunoaşte şi consideră decizia Federaţiei Ruse de încorporare a unei părţi a teritoriului suveran al Ucrainei ca fiind o violare flagrantă a principiilor Cartei ONU şi Actului Final de la Helsinki”, se arară în comentariul MAEIE, citat de IPN.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene subliniază că „aşa-zisul referendum şi anexarea Crimeii reprezintă o gravă violare a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi frontierelor recunoscute în plan internaţional”. Moldova condamnă aceste fapte şi consideră Crimeea parte inalienabilă a Ucrainei. „În această perioadă de grea cumpănă Republica Moldova îşi exprimă solidaritatea cu Ucraina”, se mai arată în comentariu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite