Chişinăul a declarat stare de alertă în aprovizionarea cu gaze. Andrei Spînu: „Trecem printr-o perioadă mai grea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

În cadrul Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, care a avut loc miercuri, 13 octombrie, a fost anunţată stare de alertă în ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, transmite IPN.

„Anunţăm stare de alertă pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu. Instituţiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetăţenilor şi a securităţii energetice a ţării”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale. 

Demnitarul a precizat că a avut o discuţie cu conducătorii responsabili de sectorul energetic - Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom - pentru a stabili paşii de urmat. În şedinţa Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale au fost examinate mai multe măsuri de protecţie a consumatorilor, precum şi de asigurare a aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.

Andrei Spînu a menţionat că actuala criză energetică, legată de livrarea gazelor, se manifestă în toată lumea. 

„Este o situaţie care nu s-a mai întâmplat în ultimii zeci de ani. (...) „Situaţia legată de livrarea gazelor şi preţul gazelor la nivel global cunosc evoluţii fără precedent, cu impact major asupra tuturor actorilor, care fac parte din acest lanţ: autorităţi, distribuitori, furnizori de gaze şi în mod special – consumatori. Sunt dificultăţi peste tot în ce priveşte livrarea gazelor şi preţul acestora, care a ajuns la un nivel foarte mare pe pieţele internaţionale”, a subliniat ministrul.

Spînu a reiterat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici şi industriali în vederea atenuării impactului unei eventuale creşteri a preţului gazelor. S-a decis crearea unui grup de lucru din mai multe instituţii, care va lua deciziile necesare de ajutor la achitarea facturilor la gazul natural, acordarea ajutorului social pe perioada rece a anului şi alte tipuri de ajutoare, inclusiv acordarea de lemne sau cărbuni în această perioadă.

Anrei Spînu a declarat că a mai fost adoptată decizia cu privire la eliberarea şi folosirea păcurii din fondul de rezervă al statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de astăzi şi va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic şi generarea de energie electrică aproximativ pe o perioadă de o lună.

„A mai fost luată decizia de a impune Energocom-ului obligaţia în vederea achiziţionării de gaze naturale de pe pieţele din Ucraina şi România. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura”, a menţionat Andrei Spînu. El a reiterat că în continuare se poartă negocieri privind încheierea unui nou contract cu Gazprom, „în condiţii bune pentru Republica Moldova”.
 
„Trecem printr-o perioadă mai grea, însă sunt convins că împreună vom trece cu bine. Şi noi, în calitate de instituţii ale statului, vom face tot posibilul, ca situaţia să nu afecteze dramatic cetăţenii ţării”, a concluzionat Andrei Spînu.     

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite