Chişinăul continuă să caute soluţii privind criza energetică. Kulminski pleacă la Moscova, iar Popescu la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Premierul Natalia Gavriliţa a anunţat marţi, 19 octombrie, că Chişinăul continuă să caute soluţii privind aprovizionarea cu gaze naturale, după ce contractul cu Gazprom a expirat pe 30 septembrie, iar ofiacilii ruşi au propus un nou contract cu un preţ care nu convine Chişinăului.

În acest sens, Gavriliţa a menţionat că ministrul Reintegrăii, Vlad Kulminski, va întreprinde o vizită de lucru la Moscova, pe 21 octombrie, pentru a continua discuţiile cu partea rusă pe problema achiziţionării gazelor naturale.

Tot pe 21 octombrie, ministrul de Externe, Nicu Popescu, va efectua o vizită de lucru la Kiev, la fel în contextul crizei energetice.

Gavriliţa nu a precizat ce preţ la gaze vrea să obţină Guvernul de la Gazprom sau alţi furnizori, însă a comunicat că Chişinăul încearcă să negocieze preţuri mai bune decât cele care sunt actualmente pe piaţă.

Premierul a specificat că Chişinăul este în discuţii cu alte guverne şi companii „pentru a identifica furnizori de gaz”.

„Am avut negocieri cu România, Ucraina, Polonia etc. Chiar azi, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, se află în Polonia în discuţii la tema crizei energetice. Anterior, ministrul Nicu Popescu a avut discuţii la această temă la Bruxelles şi Bucureşti, iar joi va pleca la Kiev”, a spus Gavriliţa.

Şefa Guvernului a menţionat că Executivul pregăteşte procesul de achiziţionarea gazelor din surse alternative, prin compania Energocom.

Amintim că, în contextul instituirii nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova, SA „Moldovagaz” a solicitat consumatorilor finali să dea dovadă de înţelegere şi responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Republica Moldova a declarat stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

„Anunţăm stare de alertă pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu. Instituţiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetăţenilor şi a securităţii energetice a ţării”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale.

Liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a venit cu un avertisment către guvernarea PAS în contextul aprofundării crizei energetice din Republica Moldova. Ex-preşedintele ţării a declarat că, în cazul în care R. Moldova rămâne fără gaze naturale, cetăţenii vor ieşi în stradă la proteste antiguvernamentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite