Chişinăul dă asigurări că unire nu va fi, după ce Medvedev a declarat că aderarea Moldovei la UE este posibilă doar prin crearea unei noi Românii Mari: Sunt promovate subiecte inexistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mfa.gov.md

Ministerul de Externe de la Chişinău susţine că ex-preşedintele rus, Dmitri Medvedev,  promovează „subiecte inexistente şi paralele false”. Reacţia vine în contextul în care Medvedev a legat aderarea Moldovei la UE de crearea unei noi Românii Mari.

„Dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova. Este bine ştiut că Romania a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al ţării noastre şi un susţinător activ al proceselor de transformare europeană a ţării noastre. Această relaţie matură şi de încredere reciprocă între două state suverane şi cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral”, se spune într-un comunicat emis de MAE.

Potrivit MAE a comunicat că, în condiţiile de război, a unei crize economice şi umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, Chişinăul susţine efortul comun al comunităţii internaţionale de restabilire a păcii în regiune şi abţinerea de la declaraţii care nu contribuie decât la escaladarea situaţiei.

Totodată, MAE precizează că integrarea europeană a R. Moldova, „care a progresat constant în ultimele decenii, este susţinută de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă” a R. Moldova.

„Este binecunoscut faptul că toate ţările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile şi reziliente, atât în plan politic, cât şi economic. Astfel, pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituţiile de drept şi democraţia noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăţi procesele de reformă şi dezvoltare europeană având o direcţie şi o destinaţe clară – aderarea la Uniunea Europeană”, menţionează MAE.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că aderarea Moldovei la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”. „Moldova a intrat în coada lungă de aderare la UE, întinsă de-a lungul deceniilor. Bon voyage! Dar [ei] vor mai devreme! De aceea, există o altă modalitate de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari ”, a spus politicianul pe canalul său Telegram, răspunzând unei întrebări din partea TASS cu privire la cât de curând ar putea avea loc aderarea Republicii Moldova la Uniune.

El a menţionat că „politicienii români dansează politic în cerc în jurul Moldovei” de multă vreme. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite