De ce vin şi ce vor face la Chişinău comisarul european Štefan Füle, preşedintele Estoniei şi cei 28 de ambasadori ai UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere, va veni la Chişinău pe 4 octombrie FOTO: Arhivă
Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere, va veni la Chişinău pe 4 octombrie FOTO: Arhivă

Săptămâna aceasta vor sosi la Chişinău zeci de oficiali europeni. Unii vor veni să se informeze despre cum avansăm pe calea reformelor, alţii să creeze punţi economice sau pur şi simplu să ne încurajeze.

Mâine, 28 de ambasadori ai UE care fac parte din Comitetul politic şi de securitate al Uniunii Europene vor veni la Chişinău pentru a se documenta despre cum merg reformele din sectorul de securitate, din domeniile justiţie şi afaceri interne.

Iulian Groza, ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, susţine că vizita se înscrie în agenda de susţinere a Bruxelles-ului. „Vor documenta nivelul de pregătire al Republicii Moldova în ceea ce ţine de participarea noastră la misiunile europene de gestionare a crizelor pentru că am semnat un acord în acest sens. Totodată, este o vizită de susţinere în contextul Summitului de la Vilnius“, explică viceministrul de Externe.

Pe 3 octombrie, la Chişinău va sosi şi preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, care se va afla în ţara noastră până pe 5 octombrie. Însoţit de o delegaţie a oamenilor de afaceri, oficialul va avea întrevederi cu mai-marii ţării noastre şi va participa la Ziua Vinului.

Pe 4 octombrie va sosi la Chişinău şi comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, care va participa la Forumul Societăţii Civile în cadrul Parteneriatului Estic. La acelaşi eveniment vor participa şi miniştri de Externe ai Lituaniei şi Georgiei, Linas Linkevicius şi, respectiv, Maia Panjikidze.

Vizita preşedintelui Estoniei este un semnal de susţinere a Moldovei în calea sa de integrare europeană. Victor Guzun, ambasadorul Republicii Moldova în Estonia

SOLIDARITATEA BALTICILOR

Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, susţine că cei 28 de ambasadori ai UE vin la Chişinău pentru a se asigura că nu vor exista provocări din partea separatiştilor înainte de Vilnius. „Atunci când UE are un angajament mai mare în regiune, provocările sunt greu de organizat. Totodată, UE vrea să arate, că odată cu semnarea Acordului de Asociere, care presupune şi cooperare în domeniul securităţii, va avea un angajament mai mare pe această dimensiune“, explică analistul.

În ce priveşte vizita preşedintelui Estoniei, este una dintre acţiunile de solidaritate, crede specialistul. „Preşedintele Estoniei vine să ne încurajeze. Estonienii înţeleg foarte bine prin ce trece Moldova pentru că Ţările Baltice au până în ziua de azi o relaţie dificilă cu Rusia. Este o susţinere, în semn de solidaritate“, susţine Leonid Litra.

Expertul mai afirmă că în următoarea perioadă ar trebui să ne aşteptăm la mai multe vizite din partea oficialilor de la Bruxelles. „Diplomaţia moldovenească încearcă să atragă atenţia asupra ţării noastre şi nu este vorba doar de UE. Aceste vizite înseamnă că oficialii sunt cu ochii pe noi, iar noi, în pofida provocărilor lansate de Rusia, trebuie să reacţionăm adecvat. Nu trebuie să întrăm într-un joc aşa cum face Georgia. Noi avem misiunea de a parafa Acordul de Asociere la Vilnius, de a-l semna la anul şi de a obţine liberalizarea regimului de vize“, conchide expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite