Chişinău: Miniştrii-problemă din cabinetul Filat II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele a trei dintre cei cinci membri noi ai actualului Guvern au fost implicate în anumite dosare cu răsunet, inclusiv în acuzaţii de corupţie. Ministrul de Interne Alexei Roibu a fost demis în urma unui scandal cu „mafia făinii", iar ministrul Educaţiei a plecat de la Universitatea din Bălţi cu cătuşe pe mâini.

Cele două scandaluri s-au întâmplat în 2004. Şi atunci, ca şi acum, demnitari spun că scandalurile au fost înscenate de guvernarea comunistă.
Noul ministru de Interne, generalul Alexei Roibu a făcut carieră după ce a teminat cursurile la Comitetul Securităţii de Stat de la Minsk. În 2002 preşedintele Vladimir Voronin l-a eliberat din funcţia de director-adjunct al Securităţii şi l-a numit director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), instituţie nou-creată.

DEMIS ÎN SCANDALUL
CU „MAFIA FĂINII"

Un an şi jumătate mai târziu, la 28 februarie, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, Vladimir Voronin a criticat autorităţile statului pentru că nu au reuşit să controleze şi să stârpească „mafia făinii" care ar fi dus la scumpirea pâinii. În consecinţă, Guvernul l-a demis pe Roibu, iar procurorii au început mai multe dosare penale. În timp, însă, toate au fost muşamalizate.
Scandalul de acum şase ani nu a fost uitat nici de politicieni. Înainte de a fi învestit Guvernul, Mihai Ghimpu, fostul preşedinte interimar al Moldovei, a spus despre generalul Roibu că: „La timpul lui a demonstrat că poate apuca mafia de... urechi".

SCOS ÎN CĂTUŞE
DIN UNIVERSITATE

Un alt ministru controversat din noul Guvern este Mihail Şleahtiţchi, şef la Educaţie. În 2004 el a fost scos încătuşat din Universitatea de la Bălţi, după ce-i fusese organizat un flagrant de luare de mită de ofiţerii CCCEC. „A fost o înscenare, iar în dosar nu a existat nicio probă, dovadă că după doi ani de procese nu au putut demonstra vinovăţia mea", a declarat proaspătul ministru al Educaţiei. Profesorul Şleahtiţchi a adăugat că astfel comuniştii au vrut să-l înlăture de la Universitatea din Bălţi. „Nedreptatea care mi s-a făcut mi-a dat puteri", a afirmat el.

Vicepremierul Mihai Moldovanu este un alt membru al Guvernului care a figurat în scandaluri. În ultima campanie electorală el a fost inclus în „listă neagră" de candidaţi a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat. Moldovanu a respins toate acuzaţiile.

Componenţa Guvernului
Vlad Filat, prim-ministru
Iurie Leancă, vicepremier, ministru de Externe
Valeriu Lazăr, vicepremier, ministrul Economiei
Mihai Moldovanu, vicepremier pe probleme sociale
Eugen Carpov, vicepremier responsabil pe reintregirea ţării
Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei
Veaceslav Negruţă, ministrul Finanţelor
Alexei Roibu, ministrul Afacerilor Interne
Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării
Marcel Răducanu, ministrul Dezvoltării Regional
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii
Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor
Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului
Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei
Boris Focşa, ministrul Culturii
Valentina Buliga, ministrul Protecţiei Sociale
Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii
Ion Ciobanu, ministrul Tineretului
Pavel Filip, ministrul Tehnologiilor Informaţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite