Chişinău: Guvernul Filat 2, gata de a fi învestit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au rămas de pus ultimele virgule la programul de guvernare şi o singură întâlnire a celor trei lideri pentru "probleme sensibile". Ca şi în anul trecut, guvernanţii promit să reformeze justiţia, să lupte cu corupţia şi să îmbunătăţească mediul de afaceri.

Miercuri ar putea fi investit noul guvern, a declarat pentru „Adevărul" Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat. Mâine urmează să se întâlnească cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană 2 pentru a pune punct „problemelor sensibile" şi a pregăti şedinţa de poimâine a Parlamentului. Marţi, Legislativul trebuie să aleagă şefii de comisii parlamentare şi membrii Biroului Permanent.

Mai multe reforme în Justiţie

Potrivit ministrului Tănase, în noul program de guvernare sunt incluse mult mai multe reforme ce ţin de Justiţie (reforma Procuraturii, a Curţii Supreme de Justiţie, a Consiliului Superior al Magistraturii, a procedurii şi Cărţii judiciare, precum şi finanţarea acestui sector). „Colegii mei trebuie să înţeleagă că dacă nu se va face reformă în justiţie, nu vom reuşi să facem nimic", a spus Alexandru Tănase.

Liberalii insistă cu reforma constituţională. Deocamdată nu au reuşit să-i convingă pe democraţii lui Marian Lupu. Partidul Liberal vrea o Constituţie în redacţie nouă, Partidul Democrat optează doar pentru modificarea articolului ce se referă la alegerea şefului statului. Liberal-democraţii afirmă că şi ei sunt pentru o Constituţie nouă, numai că liberalii sunt cei care trebuie să-i convingă pe democraţi.

„Programul a fost reînoit cu detalii şi lucruri concrete. Conţine modalităţi de reformare a statului de drept, problema reformei constituţionale, demonopolizarea verticalei puterii ş.a.", a spus vicepreşedintele liberal Ion Hadârcă. Politicianul a adăugat că este posibil ca în noul guvern să existe şi nume noi din partea liberalilor, fără să ofere detalii.

Reformele depind de voinţa politică

Politicienii nu oferă însă detalii despre reformele invocate. „Ei nu vorbesc despre esenţa reformelor pentru că nu ştiu ce trebuie să facă. Deocamdată s-au rezumat la repartizarea funcţiilor", consideră Anatol Ţăranu, analist politic. Înainte de a trece la reforme însă trebuie să există o voinţă politică clară, mai sugerează sursa citată. „Lucrurile sunt strâns legate. Reformarea economiei este legată de Justiţie, care, la rândul ei, depinde de combaterea corupţiei şi de oamenii capabili să facă acest lucru. Toate însă depind de voinţa politică", a mai adăugat Ţăranu.

Reformele AIE 2 au fost anunţate acum un an în programul de guvernare al Guvernului Filat 1. „Au anunţat domediile dar n-au reuşit să înceapă reformele", a afirmat Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice.

Bat pasul pe loc

Analistul a spus că priorităţile noului guvern rămân aceleaşi: reformarea justiţiei, poliţiei, combaterea corupţiei, îmbunătăţirea climatului de afaceri, declararea veniturilor de către funcţionarii publici şi a conflictelor de intererese, reforma din educaţie şi cea din domeniul pensiilor. „Toate aceste reforme sunt mai mult decât necesare chiar dacă sunt antipopulare şi va trezi nemulţumire. Guvernul nu are încotro", a adăgugat Barbăroşie.

Cu toate acestea, reformele riscă să rămână doar pe hârtie dacă politicienii nu vor reuşi să aleagă preşedintele ţării ceea ce ar duce la noi anticipate.

„Avem o poliţie cu criterii de performanţe ciudate. Unii poliţişti îşi plătesc singuri amenzile pe care le dau ca să aibă numărul necesar de procese verbale. În anul trecut Parlamentul într-o declaraţie vorbea despre cât de coruptă este Justiţia dar nu au urmat nicio acţiuni. Oamenii de afaceri nu se simt în siguranţă când poliţistul le cere şpagă pentru protecţie", a declarat Barbăroşie, care sugerează că este nevoie de susţinere politică şi mai multă fermitate în schimbarea stării de lucru din Moldova.


Repartizarea ministerelor

Guvernul Filat 2 îi va păstra în mare parte pe actualii miniştii. PLDM i-au revenit şapte din cele 16 ministere, iar PL şi PD câte cinci portofolii. Astfel, liberal-democraţii vor avea Externele, Finanţele, Internele, Justiţia, Sănătate plus Educaţia şi Agricultura care în mandatul trecut au fost deţinute de AMN, cea de-a patra componentă a AIE 1. Liberalii vor rămâne cu Mediu, Tineret, Transporturi şi Apărare, plus un vicepremier fără portofoliu, iar PD va avea Economia, Cultura, Construcţiile şi Ministerul Muncii, la care se adaugă şi cel al Dezvoltării Informaţionale deţinut acum de AMN.



Guvernanţii numai se ceartă şi îşi apără interesele. N-am avut pe cine alege.

Eugenia, profesoară

Vrem să mărească pensia şi să facă curat în oraş. Unde te uiţi numai murdărie.

Lidia Coşevoi, pensionară

Trebuie reformată Justiţia şi schimbat tot ministerul. Altfel nu scăpăm de corupţie.

Stanislav, marketolog

La noi peste tot sunt probleme. Politicienii nu trebuie să uite de promisiuni.

Valentin Barbas, arhitector

Să facă ceva şi pentru bugetari pentru că numai ei au rămas în Moldova.

Angela Străistaru, profesoară

Să se gândească şi la noi, nu numai la ei. Să mărească lefurile şi pensiile.

Valentin Seghe, paznic

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite