Expert despre vizita oficialilor de la Chişinău în Găgăuzia: „Nu mergi să stingi incendiul când casa a ars aproape de tot“

Expert despre
vizita oficialilor de la Chişinău în Găgăuzia: „Nu mergi să stingi incendiul când
casa a ars aproape de tot“

Şedinţă comună a Adunării Populare FOTO: parlament.md

Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice susţine că vizita efectuată de oficialii de la Chişinău în Găgăuzia este întârziată şi nu-i va face pe găgăuzi să renunţe la referendumurile din 2 februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai mulţi miniştri şi deputaţi, în frunte cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului Igor Corman, au participat, astăzi, la o şedinţă comună a Adunării Populare şi a Comitetului Executiv al Găgăuziei. Întâmpinaţi cu proteste la Comrat, demnitarii de la Chişinău au încercat să convingă autorităţile locale să renunţe la cele două referendumuri planificate pentru 2 februarie.

Analiştii politici cred că această vizită este întârziată şi nu-i va face pe găgăuzi să dea înapoi. „Nu mergi să stingi incendiul când casa a ars aproape de tot. O astfel de vizită trebuia să aibă loc în 1995, imediat după adoptarea statutului autonomiei găgăuze. De atunci, regiunea s-a confruntat cu multe probleme. Acum, oganizatorii refrendumului sunt într-o situaţie delicată pentru că au făcut nişte promisiuni electoratului“, comentează Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice.

„Găgăuzii formează un grup etnic pe teritoriul Republicii Moldova. Ei nu mai au niciun fel de statalitate în exterior, în acest sens, merită o autonomie culturală aşa cum le-a fost acordată şi atenţia Chişinăului. Altfel, Kremlinul va avea grijă de ei. Referendumurile nu este altceva decât presiunile Federaţiei Ruse exercitate asupra Chişinăului“, a declarat expertul.

„Mă îndoiesc că vor anula aceste referendumuri. Oganizatorii refrendumurilor sunt şi ei într-o situaţie delicată pentru că au făcut unele promisiuni şi trebuie să raportze electoratului. Altfel, pierd credibilitatea în faţa alegătorilor“, a spus Arcadie Barbăroşie. Tot el spune că şi Chişinăul este pus în faţa unei situaţii foarte dificile. „Are pârghii legale să anuleze referendumurile, dar dacă va exercita presiuni mari va creşte popularitatea liderilor din regiune şi va incita spiritele“, accepntuează specialistul.

Expertul vine şi cu sugestii pentru autorităţile de la Chişinău: „Nu trebuie să facă declaraţii foarte generale - «vom contribui la edificarea unui viitor luminos al Găgăuziei», ci să repare drumuri, grădiniţe, lucruri simple, dar tangibile“, recomandă Arcadie Barbăroşie. Totuşi, tensiunile dintre Chişinău şi Comrat puteau fi evitate. „Dacă Chişinăul avea o politică mai coerentă nu se ajungea aici. Politicienii noştri nu prea au voturi din Găgăuzia, ori ei judecă în cicluri electorale, dar Guvernul trebuia să facă mai multe“, conchide expertul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: