Chișinău: Buletinele de vot vor avea un metru lungime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii vor avea de împăturit un metru de buletin
Moldovenii vor avea de împăturit un metru de buletin

Sâmbătă-seara, 20 noiembrie, a început procesul de tipărire a buletinelor de vot pentru scrutinul din 28 noiembrie. Acestea vor avea aproape un metru lungime. La alegerile parlamentare din acest an concurează 20 de partide și 19 candicați independenți din care cauză buletinul de vot va avea 94,5 cm lungime, cu aproape jumătate de metru mai lung decât în alți ani.

Până miercuri, 24 noiembrie, va fi tipărit primul set de buletine de vot, rezervat secțiilor de votare din străinătate. Restul tirajului va fi expediat către birourile electorale din Republica Moldova vinerea viitoare, 26 noiembrie.

Vor fi tipărite 2,8 milioane de buletine, dintre care 600 de mii în limba rusă. Potrivit prevederilor Codului Electoral, reprezentanţii minorităţilor naţionale au dreptul să solicite buletinine tipărite în limba rusă pentru a-şi exprima votul.

Buletinele de vot vor avea cinci elemente de protecţie

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a declarat pentru "Adevărul" că pentru alegerile anticipate din acest an vor fi tipărite cu 155 de mii mai multe buletine decât numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Din acest număr suplimentar, peste 130 mii de buletine vor fi trimise la secțiile de votare din străinătate. Cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare îşi vor putea exprima votul în 74 de secții de votare, deschise în 30 de țări.

Buletinele sunt tipărite la Tipografia Centrală și Editura "Universul" și au cinci elemente de protecţie. Este vorba de însemne tipografice microscopice, precum și anumite coduri şi cifre. Responsabilii de la CEC dau asigurări că nu va dispărea niciun buletin, ele fiind escortate de poliție de la tipografie până la fiecare secție de vot.

Opt secţii de vot în România

La 28 noiembrie vor fi inaugurate opt secţii de vot în România, cu două mai mult decât la referendumul constituțional din 5 septembrie curent. Vor exista două secții la Bucureşti (la sediile Ambasadei şi al Consulatului), câte una la Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj şi Constanţa.

Pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie vor fi cheluite 43 milioane lei (aproximativ 2,6 milioane Euro).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite