Chiril Moţpan: Profesorii turci de la Liceul Orizont au fost expulzaţi fără a fi respectate procedurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a audiat astăzi foşti şi actuali şefi de instituţii ale statului pe marginea extrădării de către Republica Moldova, la 6 septembrie 2018, a şapte cetăţeni turci.

Este vorba despre fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, ex-vicepreşedinţii instituţiei, Alexandru Bălan şi Alexandru Baltaga, şi pe Olga Poalelungi, directorul Biroului Migraţie şi Azil. Preşedintele Comisiei, Chiril Moţpan, a declarat presei că a fost o audiere dificilă şi că deputaţii nu au reuşit să obţină răspunsuri la toate întrebările pe care le-au adresat, transmite IPN.

Potrivit lui Chiril Moţpan, deputaţii au vrut să afle cum a avut loc procesul de extrădare şi care au fost motivele. Totodată, au vrut să ştie cine sunt acei care au dat ordine să fie declaraţi indezirabili cetăţenii respectivi. „Am aflat multe lucruri importante, necesare. Discuţia a fost dificilă, ne-am dorit-o mai sinceră, mai constructivă din partea colegilor pe care i-am invitat la audieri”, a spus Chiril Moţpan.

Deputatul a mai spus că vor avea loc discuţii în cadrul comisiei pentru a decide care sunt concluziile care trebuie raportate societăţii. În opinia lui Chiril Moţpan, cetăţenii turci au fost îndepărtaţi de Republica Moldova fără a fi respectate procedurile.

Potrivit presei, patru din cei şapte profesori turci expulzaţi anul trecut din Republica Moldova, la cererea Ankarei, au fost condamnaţi deja. Recent, unul a primit şapte ani şi jumătate de închisoare pentru terorism.

La 11 iunie 2019, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor şapte cetăţeni turci, deportându-i în Turcia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite