Chiril Gaburici: Reforma pro-business este o gură de oxigen care va permite mediului de afaceri să se dezvolte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mei.gov.md
FOTO mei.gov.md

Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, susţine că „reforma pro-business este o gură de oxigen de care avea nevoie mediul de afaceri pentru a recăpăta încrederea în ceea ce poate realiza acasă”. Potrivit lui, agenţii economici nu au cerut de la stat niciodată mai mult decât suport şi legi care să le simplifice activitatea, dar şi să nu fie nevoiţi să se ascundă.

„De aceea, am redus numărul de acte permisive, am optimizat instituţiile cu funcţii de control, am lansat luna trecută ghişeul unic. Într-un final, avem acest pachet de legi, care va permite businessului să crească şi să se dezvolte”, a declarat Chiril Gaburici luni, 6 august, la şedinţa cu reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), în cadrul căreia a fost prezentat şi analizat pachetul de modificări fiscale promovat de Guvern.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei informează că reprezentanţii businessului mic şi mijlociu au fost informaţi despre principalele modificări făcute. 

S-a menţionat că procedura de ridicare documentelor, obiectelor, dispozitivelor de stocare a datelor sau a sistemelor de informaţii în original va fi o excepţie, doar în cazurile în care nu stopează în mod inevitabil activitatea economică a persoanei.

A fost introdusă răspundere pentru funcţionari în cazul în care nu eliberează în termen sau refuză neîntemeiat eliberarea actelor permisive; evaziunea fiscală va fi considerată infracţiune dacă valoarea acesteia constituie mai mult de 300 de mii de lei; controlul la faţa locului a organelor de control se va efectua doar după efectuarea controlului documentar la oficiul organului de control şi dacă acest control nu este suficient.

Măsura de arest, în calitate de măsură preventivă, va fi aplicată doar pentru infracţiunile pentru care Codul penal prevede aplicarea pedepsei sub forma privaţiunii de libertate de 3 şi mai mulţi ani sau dacă persoana nu şi-a recunoscut vina, reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice; reducerea contribuţiei angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% (se referă exclusiv la sectorul corporativ); dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei la 24.000 de lei etc.

În cadrul dialogului, Chiril Gaburici a reiterat necesitatea unei comunicări eficiente şi constructive cu ÎMM-urile, care sunt o sursă de creştere a economiei naţionale, cu un potenţial imens nevalorificat. 

De asemenea, secretarul general de stat al MEI, Iulia Costin, a prezentat programele de susţinere din partea statului, pentru femei şi tineri antreprenori, care doresc să lanseze şi să dezvolte afaceri în Republica Moldova.

Ministrul a mulţumit agenţilor economici pentru implicare şi i-a încurajat să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii businessului mic şi mijlociu. 

„Am trăit pe propria piele cum e să dezvolţi afaceri în Republica Moldova. Îmi doresc ca atunci când nu voi mai fi ministru, să ştiu că am făcut tot ce am putut pentru oamenii care cresc şi construiesc economia acestei ţări. Suntem deschişi şi acceptăm propuneri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a politicilor economice. Scopul nostru al tuturor este o viaţă mai bună în Republica Moldova, cu locuri de muncă, salarii şi pensii bune”, a punctat Chiril Gaburici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite