Chiril Gaburici: Recomand celor de la ANTA să circule cu transportul public pentru a simţi pe pielea lor problemele din domeniul transportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Recomand angajaţilor Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) să circule cu transportul public, pentru a simţi pe propria piele problemele din domeniul transportului. Cer să veniţi cu reacţii imediate”. Indicaţiile vin din partea ministrului Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a avut miercuri, 18 iulie, discuţii cu angajaţii ANTA asupra problemelor din domeniul transporturilor.

În cadrul unei vizite inopinate la ANTA, ministrul a venit cu o listă de probleme care necesită a fi soluţionate în regim prioritar. Chiril Gaburici a cerut să fie întreprinse măsuri de combatere a transportului ilicit de călători în regim de taxi, în toate localităţile ţării, se arată într-un comunicat de presă emisi de MEI.

„Primim sesizări de la oameni că, în raioane, taxiurile nu au plăcuţe galbene de înmatriculare şi nici aparate de taxat. Vă rog să verificaţi activitatea companiilor de taxi şi să întreprindeţi acţiunile necesare, astfel încât toţi transportatorii să activeze după aceleaşi reguli de joc”, a menţionat ministrul.

O altă problemă abordată a fost transportul interurban de pasageri, şi anume nerespectarea orarelor, depăşirea limitei de viteză, transportul ilegal de pasageri şi colete. 

„Sunt probleme şi la eliberarea autorizaţiilor de transport. Un transportator are în gestiune o singură unitate de transport, dar deţine cinci rute. Cer să veniţi cu soluţii şi propuneri la aceste probleme. Totodată, vreau să ştiu, în localităţi, cine verifică şoferii dacă au trecut controlul medical şi tehnic înainte de a efectua cursa?”, a subliniat Chiril Gaburici.

Referindu-se la implementarea sistemului e-autorizare şi e-CEMT, ministrul Economiei şi Infrastructurii a cerut să fie respectat termenul de lansare a acestuia. De asemenea, Chiril Gaburici a indicat angajaţilor ANTA să verifice greutatea camioanelor, din cauza cărora se deteriorează drumurile. „Faceţi controale inopinate cât mai des. De exemplu, în raionul Anenii Noi, puneţi cântare şi verificaţi camioanele care vin de la cariere”, a reiterat ministrul.

Chiril Gaburici a anunţat că, până săptămâna viitoare, când va avea loc o altă şedinţă, angajaţii ANTA să vină cu soluţii concrete, acţiuni deja realizate şi propuneri de amendare a legislaţiei în domeniul transporturilor.

„Pe traseul Chişinău-Bălţi, şoferii fac întreceri pe traseu, pentru a fi primii şi a lua cât mai mulţi călători. Trebuie să facem ordine în acest domeniu, astfel încât să asigurăm securitatea călătorilor şi calitatea serviciilor prestate de transportatori. Ministerul Economiei şi Infrastructurii elaborează politici, iar ANTA trebuie să vină cu propuneri”, a punctat Chiril Gaburici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite