Chicu: Guvernul e gata să înainteze mai multe proiecte în avantajul agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Guvernul este gata să elaboreze şi să promoveze mau multe proiecte în avantajul agricultorilor. Unul din aceste proiecte ar avea drept obiectiv posibilitatea utilizării TVA-ului pentru achitarea plăţilor fiscale aferente salariilor, fără ca agricultorii să imobilizeze bani, transmite IPN.

Declaraţiile au fost făcute de premierul Ion Chicu, după întrevederile cu reprezentanţii agricultorilor şi Grupul de lucru pentru depăşirea crizei din domeniul agricol.

Potrivit premierului, posibilitatea utilizării TVA-ului pentru achitarea plăţilor fiscale aferente salariilor va fi posibilă  prin depunerea unei declaraţii. Ion Chicu spune că se va face în aşa fel ca TVA-ul acumulat în contul acestor agenţi economici să fie folosit pentru plata impozitului funciar, care urmează a fi achitat până pe 30 septembrie, în sumă totală de 120 de milioane de lei pe ţară.

Premierul mai spune că va propune Parlamentului instituirea moratoriului la controalele fiscale până la finele anului. Se va merge în Parlament cu propunerea de a extinde subvenţionarea dobânzilor la credite pentru agricultori, inclusiv pentru creditele existente, nu doar pentru cele noi.

În urma discuţiilor care au avut loc sâmbătă la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, s-a agreat proiectul de simplificare a regulamentului de alocare a compensaţiei pentru cerealele de prima grupă. Proiectul va fi aprobat miercuri în şedinţa de Guvern. Sunt circa 2800 de agenţi economici care au nevoie de aceste subvenţii.

Ion Chicu declară că s-a agreat ca acele datorii pe care le au agenţii economici din agricultură pentru tehnica livrată prin intermediul Mecagro, în jur de 200 de milioane de lei, să fie reeşalonate pe un an.

Se va merge pe o modificare care ar permite Camerei de Comerţ şi Industrie să emită certificate de forţă majoră în agricultură pentru formalizarea unei relaţii dintre agenţii economici şi furnizorii lor.

De asemenea, spune Ion Chicu, nu e exclus ca din 3 octombrie să fie diminuată cota TVA la livrările de inputuri pentru agricultură. Să fie o cotă unică pentru aceste livrări şi producţia agricolă. Acest proiect va fi coordonat cu FMI.

În cadrul discuţiilor cu cei patru deputaţi din Grupul de lucru pentru depăşirea crizei din domeniul agricol s-a abordat problema reeşalonării creditelor pe care le au agricultorii faţă de instituţiile bancare şi nebancare. Se ia în considerare înaintarea unei adresări către instituţiile financiare, cu îndemnul să fie cooperante în reeşalonarea creditelor.

Premierul a mai spus că actualmente statul nu poate aloca mai mult de 1500 de lei subvenţii la hectar. Dacă nu se acceptă aceste 1500, bani cu care agricultorii nu sunt de acord, va fi necesar de revenit la discuţii. A îndemnat cei circa 2800 de agenţi economici eligibili să depună cereri la AIPA pentru a ridica  aceste subvenţii.

Discuţii cu agricultorii din mai multe raioane la Guvern au avut loc şi sâmbătă, 15 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite