CHIŞINĂU: Discursul lui Joe Biden adresat moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul Transnistriei este în cadrul Republicii Moldova, iar atât timp cât ţara noastră va merge pe calea integrării europene, America o va susţine. Reformele sunt dificile, dar trebuie să le faceţi, sunt afirmaţiile vicepreşedintelui America Joseph Biden, care a ţinut un discurs în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Capitală.

Mai jos citiţi discursul integral al oficialului de la Washington:

"În numele preşedintelui Obama vreau să spun că e cu adevărat un privilegiu deosebit de a fi aici în acest moment de transfomare în istoria dumneavoastră şi sincer vorbind în istoria mondială. Sunt foarte multe schimbări care au loc nu doar aici în Europa Centrală şi de Est, ci şi în Africa de Nord, în Orientul Mijlociu şi în toată lumea. Libertatea este în aer. Democraţia apare în ţări care timp de mai multe generaţii nu au cunoscut absolut nimic în afară de un regim autoritar. În Tunisia, Egipt, oamenii s-au răsculat ca să-şi apere drepturile lor şi acum fac primii paşi spre democraţie. În Libia, oamenii luptă pentru aceleaşi drepturi în faţa violenţei de care a dat dovadă Guvernul său propriu.

Aici în această regiune, deja peste 20 de ani de când s-a prăbuşit Uniunea Sovietică şi SUA a lucrat împreună cu dumneavoastră pentru o Europă care este liberă şi trăieşte în pace. Nu am ajuns chiar acolo încă. Noi vom fi umăr la umăr cu dumneavoastră până vom duce acest lucru la capăt.
Am venit în Moldova din Moscova, Rusia şi America sunt parteneri într-un şir mare de provocări cu care se confruntă. În ultimii doi ani, noi am restabilit relaţiile noastre şi am produs beneficii reale nu doar pentru poporul din Rusia şi cel america, dar şi pentru popoarele din toată lumea.

Fiind în Rusia am vorbit cu liderii Guvernului rus, precum şi cu opoziţia de acolo, liderii cercurilor de faceri şi cu societatea civilă de acolo. Am vorbit cu ei direct despre necesitatea de a lupta cu corupţia, de a consolida instituţiile democratice, de a avea un sistem judiciar care să fie de încredere şi obiectiv. În Georgia noi am susţinut apariţia unei democraţii foarte puternice şi a unei pieţe libere şi integritatea teritoriului georgian. La fel, lucrăm cu mai multe părţi şi cu cei din Rusia şi cu cei din Georgia în vederea reducerii pericolului de relansare acestui conflict între ele. În Ucraina, noi toţi am salutat revoluţia portocalie, dar sunt multe de făcut pentru a consolida şi a menţine succesul acelei revoluţii. Poporul Ucrainean doreşte un viitor democratic şi european, noi intenţionăm să-i ajutăm să-şi vadă visul realizat.

Poporul din Belorusia a soliciatat, şi ei merită să aibă nişte drepturi de bază. Noi am condamnat Guvernul Belorusiei pentru represiile pe care le-a făcut asupra cetăţenilor proprii. Noi suntem deacord cu UE privind impunerea acestor sancţiuni împotriva acestui Guvern şi noi îi chemăm pe toţoi şi Guvernul belorus să elibereze toţi deţinuţii politici. Eu sunt aici, astăzi pentru a vă felicita nu doar pentru aniversarea a 20 de ani de la Independenţa ţării, dar la fel pentru acest mesaj puternic, pentru drumul prin reforme pe care l-aţi transmis milionanelor de persoane în afara hotarelor dumneavoastră. Trebuie să vâ mândriţi de ceea ce aţi realizat până acum.

Experienţa dumneavoastră aici în Moldova dovedeşte că tranziţia politică poate fi paşnică, că alegeri libere şi obiective şi un angajament total către reforme poate transforma valorile democratice în realităţi. Toţi oamenii din lume doresc şi luptă pentru aceste drepturi de bază indiferent de limba pe care o utlilizează pentru a solicita aceste drepturi. Ştiţi din experienţa proprie că realizarea democraţiei nu este ceva uşor, dar la fel cunoaşteţi că merită această luptă.

Preşedintele Obama şi eu, împreună cu întregul popor american am urmărit această luptă şi am sărbătorit succesele dumneavoastră şi suntem fermi să vă ajutăm să consolidaţi aceste relaizări pe care le aveţi. Noi vă susţinem foarte puternic acest angajament faţă de reformele politice şi economice şi abordarea acestor probleme dificile. Noi aplaudăm progresul pe care l-aţi făcut.

Nu poate exista democraţie fără un sitem legal transparent, fără un devotament sau un angajament de a lupta cu corpuţia şi până la urmă cu traficul de fiinţe umane. În ce priveşte Transnistria, America a susţinut şi va continua să suţină această soluţionare, nu oricare, dar o soluţionarea conflictului care să menţină suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. În cadrul hotarelor recunoscute pe plan internaţional, negocierile ulterioare cu o agendă reală trebuie să reînceapă cât mai repede posibil. Viitorul Transnistriei este în cardul Republicii Moldova, în limitele comunităţii europene, poporul Moldovei merită să dea dovada că este o ţară care a fost izolată de aceasta pentru prea mult timp.

Schimbările politice sunt dificile, reformele economice pot fi chiar mai dificile, în special atunci când şomajul este mare şi preţurile cresc. Peste tot în lume, inclusiv în America, oamenii sunt îngrijoraţi de locurile lor de muncă şi preţuri. Dar odată ce vă veţi reforma economia, tot mai multe investiţii străine vor veni în Moldova, mai multe întreprinderi din Moldova vor penetra pe pieţele străine şi asta va multiplica numărul de locuri de muncă bine plătite şi salarii mai bune. Vă promit că dacă veţi continua să mergeţi pe această cale, America va fi partenerul dumneavoastră.

Pe parcursul următorilor cinci ani, America va aloca 262 de milioane de dolari pentru a susţine industria agricolă din Republica Moldova. Această asistenţă va îmbunătăţi şi drumurile dumneavoastră, va ajuta fermierii să-şi poată transporta mărfurile la piaţă şi uşura posibilitatea fermierilor de a primi împtrumuri pentru a cumpăra utilaj mai bun care le va ajuta să aibă productivitatea mai înaltă. Noi vom lucra împreună cu Guvernul din Republica Moldova, pentru a contribui la creşterea economiei ţării dumneavoastră pentru a atrage mai multe investiţii străine. Pentru a instrui societatea civilă ca să devină mai eficientă în susţinerea îmbunătăţirii Moldovei şi a scolilor din această ţară.

Apropo, Moldova a contribuit şi ea în mod foarte semnificativ la societatea şi cultura Americii. O persoană Rahm Emanuel, fostul şef al stafului Obama, care a fost ales acum primar al Chicago a spus că a moştenit duritatea sa de la bunelul său din Republica Moldova. Mai este încă o persoană pe care o apreciem, Natalie Potrman, care ştiţi că a câştigat mai multe premii ca cea mai bună actriţă din Statele Unite ale Americii. Dumneaei mi-a spus că are în portmonelul său o fotografie a bunicăi sale din Republica Moldova. Vreau să vă spun că ea arată foarte bine.

Tot ceea ce doriţi pentru viitorul dumneavoastră America susţine acest lucru. Un stat european, democratic, liber, o viaţă mai bună pentru dumneavoastră, pentru familiile dumneavoastră. America va merge cu dumneavoastră pe această cale pe care mergeţi acum deoarece o Moldovă de succes care va fi spre beneficiul acestei regiuni, a întregii Europe şi desigur va fi spre beneficiul Statelor Unite ale Americii. Da, sunteţi o ţară mică, dar abordaţi nişte probleme de consecinţe foarte mari. Eu cred în dumneavoastră şi în liderii dumneavoastră că vor face faţă acestor provocări. Un viitor mai bun este în mâinile dumneavoastră. Uitaţi-vă în jur, gândiţi-vă la familie, la copii, la ceea ce aţi lăsat 20 de ani în urmă.

Gândiţi-vă la libertate, democraţie şi prosperitate, ce ar însemna toate acestea pentru familiile şi copiii dumneavoastră. Când veţi face acest lucru indifierent de cât de dificilă va fi această cale, niciodată nu va fi prea dificilă. Mă mândresc că am avut oportunitatea să fiu cu dumneavoastră şi să vă ofer felicitările şi susţinerea statului meu cu această ocazie a aniversării de 20 de ani de independenţă şi mişcării noastre continue spre instituţiile democratice pe drumul spre a fi membru UE. Dumnezeu să ajute Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova".

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite