Ce trebuie să învăţăm după vizita lui Rogozin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin a promis liderilor de la Tiraspol că Moscova nu-i va lăsa la nevoie  FOTO: NOVOSTIPMR
Dmitri Rogozin a promis liderilor de la Tiraspol că Moscova nu-i va lăsa la nevoie  FOTO: NOVOSTIPMR

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a reluat ameninţările făcute în adresa Republicii Moldova şi la Tiraspol, unde s-a aflat în a doua zi a turneului său. Asta înseamnă că Chişinăul trebuie să se distanţeze cât mai rapid de Moscova, spun experţii solicitaţi de „Adevărul“ să comenteze mesajele emisarului Kremlinului.

 Atacurile la adresa Republicii Moldova au continuat şi pe malul stâng al Nistrului. La Tiraspol, Dmitri Rogozin, împreună cu liderul separatist Evgheni Şevciuk, a pus prima piatră la fundaţia unei clinici de pediatrie, a vizitat Universitatea din Tiraspol, unde în calitate de doctor în filosofie a ţinut o prelegere şi unde a fost distins cu titlu de profesor de onoare. Reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria nu a ezitat să reitereze mesajele pe care le-a verbalizat la Chişinău.

ÎN UE, VOM „DUCE PAPUCII ALTORA“

„Parafarea şi semnarea Acordului de Asociere la UE este, de fapt, dreptul de a vă afla în predbannik (n.r. antreu în baia rusească). Asta nu înseamnă în niciun caz că veţi fi lăsaţi să intraţi în saună să vă încălziţi. Veţi pregăti papucii pentru cei care au dreptul să facă baie cu aburi, îi veţi înveli cu plapuma flauşată etc. În principiu, este o posibilitate de a face parte din service-ul UE“, a declarat Dmitri Rogozin.
Menţionând că regiunea separatistă se află într-o situaţie complicată, un fel de izolare economică, emisarul rus a promis că Guvernul Federaţiei Ruse nu va lăsa Tiraspolul în voia sorţii.

RISCĂM UN EMBARGO LA VINURI, CA ÎN 2006

Tot ieri, Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a ameninţat cu un nou embargo la vinurile moldoveneşti. În comunicatul de avertizare privind calitatea vinurilor Rospotrebnadzor a menţionat că Moldova nu a ţinut cont de avertizările instituţiilor din Federaţia Rusă, ceea ce ar putea duce la situaţia din anul 2006, când Rusia a interzis importul vinurilor din Republica Moldova.

Fostul ministru de Externe al României Teodor Baconschi susţine că declaraţiile oficialilor ruşi „reprezintă însă o ameninţare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent şi neutru“. „Republica Moldova are dreptul inatacabil de a încheia orice acorduri doreşte, mai ales cele de tipul acordurilor de asociere şi acordurilor de liber schimb“, a declarat Baconschi pentru revista22.ro.

AMENINŢĂRILE VOR CONTINUA“

Nicu Popescu, expert în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene cu sediu la Paris, susţine că Chişinăul trebuie să înveţe o singură lecţie din declaraţiile făcute de Dmitri Rogozin. „Că Rusia nu-şi doreşte ca Moldova şi Ucraina să semneze acordurile de asociere, nu este ceva nou. Ameninţările vor continua. Acest lucru înseamnă că Moldova trebuie şi mai rapid să se conecteze la spaţiul energetic şi economic european“, susţine Nicu Popescu.

Expertul a subliniat că trimisul Moscovei a fost mai explicit decât alte dăţi, reiterând că Moscova nu va admite schimbări în acest spaţiu, pe care îl consideră ca făcând parte din zona ei de influenţă.

Blocada impusă Ucrainei şi presiunile comerciale au accelerat apropierea Kievului de UE şi au mărit brusc, dar brusc de tot, şansele că Ucraina va semna Acordul de Asociere la Vilnius. Nicu Popescu, expert în politică externă

ÎN UNIUNEA EUROASIATICĂ, PRIN AMENINŢĂRI

În altă ordine de idei, Nicu Popescu crede că Rusia nu vede edificarea unei uniuni euroasiatice pe cale amiabilă şi consensuală, ci mai degrabă prin ameninţări şi metode coercitive. „Moldova se poate uita la Belarus şi Kazahstan, care fac parte din Uniunea Vamală şi au probleme cu Rusia. Federaţia Rusă are o politică la fel de coercitivă atât faţă de statele din Uniunea Vamală, cât şi faţă de state ca Ucraina şi Moldova“, susţine specialistul.

NU DĂM INTEGRAREA EUROPEANĂ DIN MÂNĂ PE TRANSNISTRIA DIN GARD

În ce priveşte regiunea trasnistreană expertul în politică externă afirmă că nu trebuie să ne lăsăm şantajaţi. „Transnistria în plan real, economic, militar este semipierdută de 20 de ani. Reintegrarea are perspective destul de vagi şi incerte şi în acest sens ar fi stupid din partea Republicii Moldova să schimbe realitatea şi beneficiile concrete ale integrării europene pentru nişte himere trasnistrene“, mai spune analistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite