Cenuşă, după ce Ţurcan a ajuns şef la CCM: Maiei Sandu trebuie să recunoască că Blocul ACUM este incapabil să preîntâmpine mişcările PSRM

Cenuşă, după ce Ţurcan a ajuns şef la CCM: Maiei Sandu trebuie să recunoască că Blocul ACUM este incapabil să preîntâmpine mişcările PSRM

FOTO IPN

Expertul politic Dionis Cenuşă e de parere că „alegerea lui Vladimir Ţurcan în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale este o anomalie, la fel ca şi numirea lui în funcţia de judecător”. În opinia sa, este vorba atât despre afilierea lui politică (chiar dacă formal a renunţat la carnetul de membru de partid al Socialiştilor), cât şi despre viziunile sale anacronice faţă de drepturile omului, apărate de Legea Supremă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Acum, premierul Sandu face presiuni asupra judecătorilor pentru a arăta cum au votat, chiar dacă acest lucru este contrar legii. Potrivit Art. 7, p. 1, al Legii privind Curtea Constitutională, votul în baza căruia este ales presedintele Curţii este secret. Ar fi cazul ca premierul să înceteze să facă presiuni politice inutile în situaţii post-factum. În politică, lucrurile se anticipează, iar legea trebuie schimbată dacă se ştie bine ca poate crea scurtcircuit”, a scris Dionis Cenuşă pe pagina sa de Facebook.

Expertul spune că, luând în calcul faptul că Maia Sandu ştie că presedintele Curţii este votat de majoritatea, adică 4 din 6 judecători, „cel puţin unul din candidaţii Guvernului şi judecătorii propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii au votat pentru Ţurcan. 

„Aşadar, reprezentanţilor de la ACUM, inclusiv premierului Sandu, nu le rămâne altceva decât să recunoască că sunt incapabili să preîntâmpine mişcările, abile, ale Socialiştilor, care nici de gând nu au să depolotizeze instituţiile”, a afirmat Cenuşă.

Amintim că premierul Maia Sandu susţine că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiştilor în fruntea Curţii Constituţionale este un lucru grav care ştirbeşte şi mai mult încrederea în unica instituţie de jurisdicţie constituţională din ţară”. În acest sens, Maia Sandu le-a cerut judecătorilor să anunţe public despre modul cum au votat, subliniind că există bănuiala că votul a fost viciat.

De menţionat că Maia Sandu a fost criticată de către democratul Andrian Candu, Partidul Liberal şi vicepreşedinta Mişcării Populare Antimafie, Daniela Bodrug, liderul USB, Valeriu Munteanu, ex-premierul Iurie Leancă etc., pentru faptul că ar fi admis ca Vladimir Ţurcan să ajungă la şefia CCM.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 
 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările