CEDO a pronunţat anul trecut 33 de hotărâri în privinţa Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pexels.com
FOTO pexels.com

Pe parcursul anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat 33 de hotărâri în privinţa Republicii Moldova şi 34 de decizii de inadmisibilitate. Dintre cele 33 de hotărâri pronunţate, şase au fost în privinţa Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse, fiind constatată încălcarea drepturilor cetăţenilor din stânga Nistrului.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, citat de IPN, se spune că raportul agentului guvernamental al Moldovei la CEDO relevă încălcarea mai frecventă a unui şir de articole din Convenţia europeană a drepturilor omului. Este vorba de condiţii inumane, tratament inuman şi degradant în timpul detenţiei, dreptul la libertate şi la siguranţă, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la un remediu efectiv. Sumă satisfacţiei dictată de CEDO anul trecut a fost de peste 5,4 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Justiţiei, comparativ cu anii precedenţi, în 2018 s-au înregistrat progrese privind măsurile întreprinse în vederea asigurării executării hotărârilor CEDO, achitării în termen a sumelor, sporirii gradului de implicare a autorităţilor relevante în procesul de executare, precum şi a modificării cadrului normativ în vederea umanizării politicii penale. A fost adoptată aduse modificări la Codul penal şi Codul de procedura penală. Aceste modificări vizează posibilitatea de a acorda compensaţii persoanelor deţinute în condiţii inadecvate de detenţie şi posibilitatea eliberării acestora înainte de termen.

Potrivit unor date ale Centrului de Resurse Juridice, în 2018, CEDO a înregistrat 814 cereri împotriva Republicii Moldova, cu 7,4% mai multe comparativ cu anul 2017, când au fost depuse 758 de cereri. Raportat la populaţia ţării, moldovenii s-au adresat la CEDO de 2,5 ori mai des decât media europeană. Anul trecut, CEDO a pronunţat cu 17 hotărâri mai multe faţă de 2017.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite