CEDO a constatat că Federaţia Rusă a încălcat dreptul la educaţie, într-un nou dosar al şcolilor cu predare în limba română din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cedo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat violarea dreptului la educaţie, de către Federaţia Rusă, într-un nou dosar al şcolilor din Transnistria. CEDO a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Curtea a dispus spre încasare suma de 126.000 de euro cu titlul de prejudicii morale şi 5.000 de euro cu titlul de costuri şi cheltuieli pentru reprezentare din contul Federaţiei Ruse, se spune într-un comunicat de presă emis de Promo-LEX.

Reclamanţii sunt profesori, angajaţi, elevi şi părinţi din patru şcoli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari; Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol şi Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

După pronunţarea de către CtEDO, a Hotărârii pe cauza Catan şi alţii, în octombrie 2012, situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătăţit. Mai mult ca atât, administraţia locală a continuat aplicarea presiunilor administrative şi financiare asupra instituţiilor şi hărţuirea psihologică a profesorilor şi elevilor.

Amintim că în februarie 2014 directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei de învăţământ au fost opriţi de către miliţia transnistreană, iar ulterior au fost lipsiţi de libertate. Aceştia au fost învinuiţi de contrabandă cu mijloace băneşti, când încercau să treacă aşa-zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite