CEC a stabilit că peste hotare vor fi deschise 139 de secţii de votare. Maia Sandu: „Este o batjocură faţă de cetăţeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Comisia Electorală Centrală a stabilit în şedinţa de sâmbătă, 5 iunie, că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise 139 de secţii de votare în străinătate, deşi Ministerul de Externe a recomandat deschiderea a 190 de secţii. Decizia CEC a fost dur criticată de preşedintele Maia Sandu, care a solicitat CEC să-şi revadă hotărârea şi să majoreze numărul de secţii.

„Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secţii de vot în diasporă este o batjocură faţă de sutele de mii de cetăţeni care vor să voteze şi o încălcare sfidătoare a legii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu susţine că „majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăşi împotriva poporului şi a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secţii de votare în afara ţării.” 

„Cozile din alegerile prezidenţiale, insuficienţa buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creşterii numărului secţiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-şi revadă imediat decizia - să respecte legea şi să asigure dreptul la vot. Încercarea de a bloca votul oamenilor şi de a salva pielea hoţilor Dodon-Plahotniuc-Şor nu va trece!”, a spus Maia Sandu.

Într-un comunicat, CEC a explicat că decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislaţiei electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). 

„Astfel, secţiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar şi în alte localităţi, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripţia naţională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum şi pe baza informaţiilor obţinute de către MAEIE de la autorităţile competente ale ţărilor de reşedinţă a cetăţenilor Republicii Moldova privind numărul acestora şi locul aflării acestora”, se spune în comunicat.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că examinează posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, cel care ar fi propus ca numărul secţiilor de votare peste hotare să fie 139.

„Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acţiuni. În acelaşi timp, această hotărâre este primul pas în direcţia fraudării alegerilor. Iar fraudării trebuie să ne opunem. Şi ne vom opune”, a mai spus deputatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite