CEC atenţionează asupra utilizării resurselor administrative în activităţile de agitaţie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală atenţionează concurenţii electorali asupra necesităţii respectării prevederilor privind utilizarea resurselor administrative în activităţile de agitaţie electorală.

Astfel, art. 52 din Codului Electoral stipulează expres că, în campania electorală nu pot fi utilizate bunurile şi mijloacelor publice (resurse administrative), iar autorităţile/instituţiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenţilor electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali, transmite IPN cu referire la un comunicat al CEC.

„Atragem atenţia că potrivit Codului Contravenţional, în cazul depistării utilizării ilicite de resurse administrative (bunuri publice), inclusiv favorizarea sau consimţirea la utilizarea ilegală a resurselor administrative (bunurilor publice), în campaniile electorale, dacă aceasta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 90 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere şi cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de până la un an”, se spune în comunicat.

Totodată, pentru aceleaşi fapte, săvârşite cu cauzarea de daune în proporţii mari, Codul Penal stabileşte pedeapsa, cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.

CEC aminteşte că în data de 20 mai 2018 vor avea loc alegeri noi ale primarilor în 7 localităţi: municipiul Chişinău, municipiul Bălţi, comuna Leuşeni şi satul Nemţeni, raionul Hânceşti, comuna Voloviţa, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei şi comuna Pârliţa, raionul Ungheni.

Potrivit ultimului raport de monitorizare a alegerilor locale noi, prezentat de Misiunea de Observare a Asociaţiei Promo-LEX, concurenţii electorali utilizează resurse administrative pentru a-şi face campanie electorală. Observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin 25 de situaţii ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Au fost organizate întâlniri cu alegătorii în incinta grădiniţelor, instituţiilor medicale, a întreprinderilor de stat, în timpul orelor de muncă. Un caz aparte de utilizare a resurselor administrative a fost implicarea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în promovarea concurentului electoral din partea PSRM, Ion Ceban, fapt ce poate fi totodată calificat drept agitaţie electorală cu utilizarea imaginii autorităţilor publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite